Persvoorstelling De Passie

Nog iets meer dan een maand te gaan en in Sint Niklaas wordt het openluchtspektakel De Passie opgevoerd. Op 4 april aanstaande zet regisseur Stefan Van Guyse met zijn cast, ensemble en een groep figuranten dit geweldig Passieverhaal op de gigantische scène die op de Grote Markt zal opgebouwd worden.

Inclusie en uitsluiting

De lijdensweg van Christus wordt gespeeld door professionele acteurs, bekend van theater en televisie. En dat zijn niet de minste. Brent Pannier (Jezus), Jan Schepens (Judas), Katrien De Becker (Maria), Marjan De Gendt (Maria Magdalena), Yemi Oduwale (Petrus), Jasper Heyman (Johannes), Harry Deswarte (Kaiafas), Peter Thyssen (Pilatus), Jelle Palmaerts (Andreas). Het ensemble bestaat uit plaatselijk talent en jongeren die bij Jeugdtheater Ondersteboven (JTO) een opleiding volgen.

In tegenstelling tot het klassieke concept waarin een verteller het verhaal vertelt en de acteurs dit verhaal illustreren, wordt deze keer niet met een verteller gewerkt. De cast, projecties, een live band en een massa zangers zullen een indrukwekkend en onvergetelijk spektakel neerzetten. Voor de muziek is gekozen voor Nederlandstalige popnummers die door Jan Wagemans bewerkt zijn in functie van hun respectievelijk aspect in het verhaal. Franky Wagemans neemt de algemene muzikale coördinatie op zich. De repetities lopen volop, en regisseur en cast zijn laaiend enthousiast over de vlotte samenwerking. De voorstelling duurt ongeveer een kleine vijf kwartier. 

Of er iemand naartoe komt? Men gokt op ongeveer 10.000 mensen. Plaats zat op de grootste markt van Vlaanderen en aanpalende straten. Genoeg zelfs om rond de markt nog wat kramen te installeren waar van alles te beleven en te consumeren valt. In de namiddag worden zelfs verschillende activiteiten georganiseerd die de vroege vogels voldoende moeten entertainen. Het Afrikaanse Chorale Africaine Gospel en Tom Van Peer, gelauwerd stadsbeiaardier van Lokeren, vullen een soort voorprogramma. Dat Tom blind is maakt trouwens deel uit van het thema “inclusie en uitsluiting” dat een niet te verwaarlozen deel van het concept uitmaakt. Acteur Jelle Palmaerts, met het syndroom van Down, past daarmee ook perfect in dat thema. Net als acteur Yemi Oduwale die met zijn donkere huidskleur net iets anders is, maar dan ook weer niet. De nadruk ligt op “we zijn allemaal gelijkwaardig”

Er is aan alles gedacht. Voor mensen met gehoorproblemen zal de voorstelling te volgen zijn op grote schermen, en voor mensen met visuele beperking is audiodescriptie voorzien dankzij het team van Inter Vlaanderen. Personen die minder mobiel zijn, en rolstoelpatiënten kunnen (gratis) gebruik maken van de speciaal voor hen voorziene tribune. Nog mee te geven: er is ruimte voor 10.000 gratis staanplaatsen en 1500 zitplaatsen aan 25€. De Passie begint om 20u00, maar er zijn reeds activiteiten vanaf 14u00.

Voor meer informatie neem je een kijkje op www.depassie.be.

Door Jean Paul De Corte

Foto’s: Patrick Defort