Petticoat

Petticoat vertelt het verhaal van de Groningse Pattie Jagersma, die een beroemd zangeres wil worden. Om haar droom na te jagen vertrekt ze vanuit Winschoten naar het grote, intimiderende Amsterdam. Na een moeizame eerste dag wordt ze in huis genomen door de homoseksuele Rogier van Rooden. Uiteindelijk lukt het haar via een wedstrijd om door te breken als zangeres van de Petticoats. Maar dan komt ze in aanraking met de vervelendere kant van de showbizz.

Jaren ’50 gevoel

IRIS PERFORMING ARTS speelt deze musical in de Goudse Schouwburg. De aanstekelijke liedjes zorgen ervoor dat je vaak met een glimlach in de zaal zit, en Valerie van Reeuwijk als Pattie is een aandoenlijke, enthousiaste en vooral naïeve hoofdpersoon. Ook is haar Groningse, boerse accent uitstekend, wat behoorlijk indrukwekkend is. Erik Zeegers als Peter Koot, Pattie’s beste vriend, en Izaak Clarisse als Vader Jagersma zijn allebei ook zeker een aparte vermelding waard. Hun accenten zijn bijna perfect, en hun karakters vooral heel erg ontroerend. Bij elke misstap die Pattie maakt heb je toch even in je hoofd zitten: “Maar wat zullen Peter en haar vader hiervan vinden?”.

Ze zingen zuiver, ze dansen gelijk en hebben allen een prachtige glimlach op hun gezicht

Op het uitgebreide ensemble is vrij weinig aan te merken. Ze zingen zuiver, ze dansen gelijk en hebben allen een prachtige glimlach op hun gezicht. Het is vooral aan het ensemble te danken dat je je echt in de jaren ’50 waant met hun mooie jurkjes en petticoats. De voorstelling duurt wel erg lang. Een groot deel van de tweede acte is eigenlijk een beetje overbodig, en ook kwalitatief veel minder dan de eerste acte. Het zorgt ervoor dat het eigenlijk net een iets te lange zit is.

Met Petticoat waan je je eventjes in de jaren ’50, en als je thuiskomt kan je het waarschijnlijk toch niet laten om voor het slapengaan nog even een liedje van Willy Alberti te draaien. Meer informatie over IRIS PERFORMING ARTS vind je op www.irisperformingarts.nl.

Door Yuki Hochgemuth 

Foto’s: Stephan Markus