Peter Van De Velde

Tien jaar na zijn award winnende performance als Lumière in Beauty and the Beast, krijgt Peter Van De Velde de kans om nogmaals te vlammen als dat flamboyante personage. De setting zal deze keer echter heel anders zijn dan in de theaters toen. Musical Vibes sprak met hem tijdens de intensieve repetities.

Joie de vivre

Voor jou is het een herneming van tien jaar geleden, wat is het verschil?

De grootsheid voornamelijk. Lumière is Lumière en wat ik goed vond aan wat ik er tien jaar geleden van gemaakt heb, neem ik gewoon terug mee. Wat ik niet goed vond ga ik verbeteren. Door het feit dat we op een podium in de vorm van een grote roos spelen; 21 meter steel, 24 meter diameter van de bloem, is het een hele andere vorm van acteren. Intieme scènes zet je niet op een meter van elkaar, die moet je op vier meter van elkaar zetten. Omdat de mensen er helemaal rond zitten, moet je ook regelmatig je gezicht naar het publiek draaien, terwijl je toch tegen een andere persoon aan het praten bent. Dat is anders spelen dan in een theater. Daar hebben we vorige week en deze week al hard op moeten trainen. Christophe, onze regisseur moest constant zeggen: “Opentrekken mannen, opentrekken.” Als het publiek vijf minuten op je rug moet gapen, dan beginnen ze te klagen. Daar wil niemand een kaartje voor betalen. Dat zijn we nu dus heel hard aan het incalculeren. Volgende week verhuizen we dan naar Flanders Expo en krijgen we het decor erbij. We krijgen ook nog in-ears, dat is nodig om in de maat te kunnen blijven. Dat was hetzelfde bij 14-18. Het is een andere manier van werken.

beautyrep

Maar het is ook niets vreemd?

Nee, Piet Piraat heeft ook in-ears bijvoorbeeld. Nu, in het theater gebeurt dat niet, gisteren heb ik nog The Elephant Man gespeeld, dat is weer puur natuur. Maar het is allemaal boeiend.

Je hebt tien jaar geleden ook al met Jan Schepens gespeeld. Hij vond dat hij toen meer in een keurslijf stak, geen plaats voor interpretatie.

Dat wist ik niet. Dat zag je zeker niet aan hem. Het is zo dat de regisseur een ambetante mens was, ik heb er ook dikwijls ambras mee gehad. Met Christophe is het nu echt wel fantastisch. Hij laat ons vrij om dingen uit te proberen. Op een gegeven moment moeten er keuzes worden gemaakt en dan zal hij als regisseur wel de knopen doorhakken. Want alles heeft natuurlijk gevolgen voor de rest van het totaalspektakel. Maar hij laat je wel zoeken en dat is een zalig gevoel.

Ik zie dat niet als opgewarmde kost, omdat we het al eens gedaan hebben, het is een nieuwe uitdaging

Hoe lang weet je al dat je meespeelt?

Ik was een van de eersten die ze belden van de hoofdcast. Ze vroegen eerst of ik Tickens wou spelen. Dat heb ik resoluut afgewezen, als ik meedeed was het als Lumière. Ik heb daar destijds een musicalprijs mee gewonnen en vond dat enorm leuk om te doen. Er is een hoop vrienden en familie die al gezegd hadden zeker terug te komen als ik het nog eens deed. Binnen tien jaar moet ik geen Lumière meer zijn, dan ben ik te oud. Dan moet ik Maurice spelen bijvoorbeeld. Ik ben een grote liefhebber van het verhaal. Sowieso zijn Disney verhalen geweldig, dus heb ik toegehapt. Ik zie dat niet als opgewarmde kost, omdat we het al eens gedaan hebben, nee, het is een nieuwe uitdaging. Terug die ‘joie de vivre’ van die figuur zoeken. Dat is een enorm positieve mens, een beetje ne charmeur, een echte Fransman. Dat is heel plezant om te doen. Terug met het gassysteem voor de kaarsen. Dat staat nu ook tien jaar verder en is een pak lichter dan toen.

elinebeauty3

Is dat niet enorm zwaar om als kandelaar rond te lopen?

Niet van gewicht, dat valt goed mee, maar van houding . Een geluk sta je niet heel de tijd met je kaarsen omhoog, want hij beweegt wel normaal met zijn armen. Enkel als hij gas geeft, gaat hij in de houding staan. Maar het geeft nog wel extra beperkingen, je hebt geen handen. Even een stoel nemen en aanbieden aan Belle, dat gaat bijvoorbeeld niet. Maar het is wel leuk. Dat manneke staat ook nooit stil. Tickens die is eigenlijk zijn baas, dat is de hofmeester, de baas van alle personeel. Lumière is de enige die er dwars door gaat. Hij doet wel wat hij denkt dat goed is en Tickens huppelt gewoon overal achter aan. Dat is zo super aan dat duo.

Er is al genoeg miserie op het nieuws en naar zo’n musical kunnen mensen met hun gezin komen kijken en zich gewoon amuseren

Voelt het een beetje als een nieuwe musical?

Ja, toch wel. Het is een nieuwe creatie. We hebben een onuitgegeven decor, nieuwe kleding, waar het meest opvallende zal zijn dat we andere kleuren zullen hebben dan de mensen gewoon zijn. Ik zie geen enkel negatief puntje. Er zijn blijkbaar al meer dan 30.000 tickets verkocht, dat is gewoon zalig. Dat was het enige waar we ongerust voor waren. Want we spelen maar 2 of 3 weken in Gent, dus we hebben geen tijd om de mond aan mond reclame te laten werken. Dus we moeten het echt wel voor de première vullen. Dat gaat verbazend goed. Het is natuurlijk ook de ideale periode om een Beauty and the Beast te brengen, dat moet je niet in juli doen. Dat is een typische Kerstmusical. Net zoals The Sound Of Music of Oliver!. Want de mensen willen lachen met de kerstperiode. Er is al genoeg miserie op het nieuws en naar zo’n musical kunnen ze met hun gezin komen kijken en zich gewoon amuseren. Daarom lopen die producties ook goed.

beauty1

Beauty and the Beast speelt vanaf 10 december in Flanders Expo te Gent. Meer informatie & tickets op www.beautyandthebeast.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier