Murder Ballad


Op regelmatige basis worden er verrassend sterke producties gespeeld in het Arts Theatre in London. Op dit moment speelt Murder Ballad, een rock musical met Ramin Karimloo, Norm Bowman, Victoria Hamilton Barritt en Kerry Ellis. Wij gingen deze rockende musical bekijken en laten onze bevindingen op u los.

murderlonden3

Sterke muziek kan je mysterieus raken

De musical zoomt in op Sara, ze lijkt gelukkig getrouwd met Michael. Lijkt… Want op een dag loopt ze opnieuw Tom tegen het lijf met wie ze in het verleden een passionele relatie beleefde. Ongewild (?) belandt Sara in een driehoeksrelatie en probeert ze de werelden te splitsen. Tot het bedrog uitkomt. Dan heeft ieder een reden om een moord te begaan. Dit alles wordt met een duistere, geheimzinnig blik bekeken door de verteller van dit – toch wel – lugubere verhaal.

De zeskoppige cast zingt de pannen van het dak en lijkt élke song steeds naar een hoger niveau te willen tillen

Het script is geschreven door Julia Jordan, de muziek werd gecomponeerd door Juliana Nash. Een vrouwelijke componist is niet alledaags en het moet gezegd: ze componeert een verrassend stoer geheel, wat perfect past voor deze voorstelling. De regie is in handen van Sam Yates, deze klopt als een bus. Er wordt een realistisch geheel op het podium gezet met een duister randje. Je hebt steeds het gevoel dat het gevaar om de hoek ligt. Het gaat nooit vervelen en je stelt je nooit vragen waarom iets ‘op die manier’ gedaan wordt. 

murderlonden4

De zeskoppige cast zingt de pannen van het dak en lijkt élke song steeds naar een hoger niveau te willen tillen en dit lukt het dan ook iedere keer opnieuw. Vooral de wondermooie samenklank van de stemmen maakt het aangenaam om naar te luisteren. Ramin Karimloo speelt de bad guy van het verhaal en zijn imposante uiterlijk helpt hem hier uiteraard bij. De verteller, Victoria Hamilton Barritt, wordt mysterieus vertolkt en iedere keer opnieuw raakt ze de snaar der nieuwsgierigheid. Het geheel wordt afgewerkt door een ijzersterke Kerry Ellis en buitenbeentje Norm Bowman. Norm speelt een eerder lieve man en zijn stemgeluid lijkt niet altijd te passen voor de ruige songs.

Er wordt een realistisch geheel op het podium gezet met een duister randje. Je hebt steeds het gevoel dat het gevaar om de hoek ligt

Het decor is minimaal, maar er zijn toch enkele verrassingen; zo kunnen de achterwanden omhoog waardoor je soms de bandleden kan zien, bandleden die soms ook deel uitmaken van het stuk. Er is een draaischijf waardoor de benodigdheden van de acteurs (die ze er zelf zetten) ten gepaste  tijde voor hen komt te staan. De show duurt anderhalf uur en blijft op élk moment aantrekkelijk. Dat is de verdienste van het verhaal, maar zeker ook van de acteurs, die met hun ijzersterke stemmen de mysterieuze voorstelling de nodige energie geven.

murderlonden5

Murder Ballad is nog tot en met 3 december te zien in Arts Theatre in London. Wie deze show nog wil zien kan tickets boeken via www.murderballadmusical.com. Het is aan te raden niet de eerste vijf rijen te boeken, gezien de verhoging van het podium.

Door Jonas Jacques

Foto’s: Marc Brenner