Peter Van de Velde

Peter Van de Velde kan je deze zomer in de nieuwe komedie Café Beveren zien. Deze keer zal hij geen stoere mannetjesputter spelen, maar een soort kwezeltje met een twist. Musical Vibes sprak met hem over zijn zomervakantie in Café Beveren.

De magnifieke pen van Jeroen Maes

Wat heb jij met een Decap orgel?

Als kind ging ik vaak met mijn achteroom en achtertante naar De Blauwe Engel in Zandhoven. Die deden dat puur voor mij, omdat ik gefascineerd was door die Decap robotten die daar stonden. Nu is dat een restaurant. Ik kom daar nog graag, maar nu eerder voor de lekkere mosseltjes. Het was prachtig hoe die robotten konden drummen, saxofoon en op de trekzak spelen. Die bewogen dan ook nog. Zij werkten nog met ponskaarten, zoals het orgel hier in Café Beveren en de man van De Blauwe Engel heeft me dat allemaal getoond toen ik zeven of acht jaar was. Die liet me de binnenkant van dat orgel zien. Ik vond het ongelooflijk hoe dat kon werken, gewoon fantastisch.

Toen de vraag vorig jaar dan kwam of ik mee wou spelen in Café Beveren, heb ik geen twee seconden moeten nadenken. Om te beginnen heeft Jeroen Maes een magnifieke pen en ik mag dan ook nog voor de eerste keer met hem als regisseur werken. Ten tweede vond ik Viva Minerva vorig jaar een schot in de roos, een lach en een traan, dat gaat het nu ook worden. Dan is de keuze rap gemaakt. Dan nog met een echt Decap orgel. Ik had dadelijk al tegen Frank (Aernout), de producent, gezegd dat dit niet zou werken met muziek op band. Hij stelde me gerust, een Decap orgel was het eerste waar ze voor gezorgd hadden, er zou een echte Decap op de scène komen te staan. Ik was vrij, ‘t is zomer, ik ga daarna wel op reis (lacht). Dit was echt iets waar ik gewoon bij wou zijn! Na De Wijkagenten is het een nieuwe komedie, maar ik speel een totaal andere rol. Het is een zeer leuke uitdaging weer.

Toen de vraag kwam of ik mee wou spelen, heb ik geen twee seconden moeten nadenken. Ik was vrij, ‘t is zomer, ik ga daarna wel op reis

Wie ga je spelen?

Theo Demaerschalck, een 48-jarige man die nog bij zijn mama woont. Hij werkt voor de haven en zijn bureau is in die nieuwe glazen boot van het havenhuis. Hij heeft hoogtevrees en ze hebben hem helemaal bovenaan in die punt gestoken. Hij wordt dus wel gepest op het werk. Het waarom wordt allemaal nog wel duidelijk in het stuk. Hij is een grote aanbidder van het orgel en komt iedere dag rechtstreeks na zijn werk naar Café Beveren. Hij is ook aan het sparen om thuis een orgel te zetten. Eentje van zeven meter breed nog wel. Hij heeft er al het geld voor bij elkaar, maar zijn moeder ziet dat niet zitten, zo’n groot orgel in de woonkamer. Gaan alleen wonen, dat is echter nog niet aan hem besteed. ‘t Is dus een zeer leuk personage om te spelen. In het stuk gaan we nog andere zaken van hem te weten komen die je op voorhand niet echt verwacht. Het is een volledig nieuw personage voor mij om te spelen, heel fijn.

Het wordt een zeer herkenbare komedie en niet alleen voor mensen die uit Antwerpen komen

Wat is voor jou het leukste in Café Beveren?

Het orgel, sowieso. Omdat we van het orgel ook een echt personage maken. We laten het bij wijze van spreken ook echt antwoorden. Dat is zeer geestig. Het decor wordt ook zeer leuk, we gaan Café Beveren ongeveer nabouwen. Tot zelfs de kleuren van de vloer. Dan nog de volkse figuren dat de revue gaan passeren. Het wordt een zeer herkenbare komedie en niet alleen voor mensen die uit Antwerpen komen. Nu is het Café Beveren, maar het gebeurt allemaal elke dag in andere cafés in het land. Het gaat over mensen en hoe ze in elkaar steken, wat ze komen doen in Café Beveren. Ze komen eigenlijk allemaal een beetje troost zoeken, een beetje aandacht en genegenheid. Op de achtergrond dan die volkse muziek van het Decap orgel, dat gaat heel herkenbaar zijn voor heel veel mensen.

Café Beveren speelt van 29 juni tot en met 13 augustus in de Rode Zaal van het Fakkeltheater te Antwerpen. Meer informatie & tickets vind je op www.cafebeveren.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort