Paul Groot

You’re The Top draait om het leven en de muziek van Cole Porter. Zijn muziek, daar kent iedereen op z’n minst wel enkele nummers van. Zijn leven, dat is een andere zaak. Om de complexiteit van deze man zijn geschiedenis tot zijn recht te laten komen, heb je iemand nodig die hem begreep, die zich goed voelt in zijn huis. Met Paul Groot werd de ideale man gevonden. Zonder enige probleem zet hij Porter neer. Musical Vibes sprak met hem na de première.

Universeel en tijdloos

Hoe ging deze première voor jou?

Nou, het was een hele mooie show! Het is natuurlijk altijd extra spannend. We hebben een aantal try-outs gehad en dan ben je wel iets meer ontspannen. Nu voel je je toch bekeken. Je weet dat de pers in de zaal zit, dat Willem Nijholt in de zaal zit, dus je voelt je wel onder druk staan. Maar de scènes hebben daar zeker niet onder geleden, die waren zeer levendig en intens. Bij de zang had ik soms een beetje een korreltje op mijn stem, ook omdat ik iets te luid probeerde te zijn. Dit is natuurlijk weer een grotere zaal nadat we een aantal kleinere hadden gehad. Dus je moet toch weer een beetje schakelen naar hoe hard je zingt, daar was ik niet zo helemaal tevreden over. Maar goed zo blijft er altijd wat te wensen.

Wat had je op voorhand met Cole Porter?

Ik vind het heel mooi materiaal. Ik ken voornamelijk de vertolkingen van Ella Fitzgerald. Het valt me vooral op dat die nummers inhoudelijk gewoon echt over zwaardere onderwerpen gaan; afscheid, onbeantwoorde liefde, eenzaamheid en dat heeft hij intens, maar heel eloquent en licht verwoord. Het zijn vaak hele compacte, elegante teksten die over hele diepe gevoelens gaan. Dat zingt zich door de tijd heen. ‘Every Time We Say Goodbye’, dat blijft bijvoorbeeld door de decennia heen overeind. In een ander tijdsgewricht krijgt dat steeds een andere betekenis. Tijdens de oorlog toen de mensen vele soldaten naar het front zagen gaan, had het een andere betekenis dan tijdens de AIDS-crisis toen Annie Lennox het zong, weet je wel. Dat vind ik er heel bijzonder aan. Hij heeft natuurlijk ook heel veel zogenaamde ‘list songs’ geschreven, liedjes met grapjes en opsommingen erin. Zo is bijvoorbeeld in ‘You’re the top’ een hele lijst met complimenten te vinden. ‘Let’s do it’ is ook zo’n list song, een opsomming van grapjes. Dat soort nummers bestonden niet toen hij ze ging schrijven. Hij heeft een soort cabareteske invloed gehad in musicals.

Ik had wel van meet af aan het gevoel dat ik de figuur Cole Porter kon spelen in al zijn contrasten

Wat is voor jou de grootste uitdaging geweest om hem neer te zetten?

Dat zal hem specifiek in nummers zitten. In ‘I get a kick out of you’ en ‘Night and Day’ bijvoorbeeld. ‘Night and Day’ is pas een echt pittig ding. Vooral omdat ik bij de scènes daarrond mijn stem al best wat verhef, dan moet ik weer terug zien te schakelen naar zang en het is sowieso al een nummer met een heel groot bereik. Daar hebben veel mensen hun tanden al op stukgebeten. Dat vind ik wel het lastigste. Verder had ik wel van meet af aan het gevoel dat ik de figuur Cole Porter kon spelen in al zijn contrasten. Daar had ik houvast aan, zeg maar. Ik was er dus niet huiverig voor. En wat natuurlijk meespeelt is dat Willem Nijholt het voor mij gespeeld heeft en dat veel mensen je gaan vergelijken, wat niet fijn is, maar daar krijg je sowieso mee te maken.

Hij had alles wat ie maar kon wensen aan rijkdom, een mooie vrouw. Maar uiteindelijk bleek dat een façade en een leugen te zijn

Waarom moet iedereen deze You’re The Top zeker gezien hebben?

Omdat het een enorm mooi repertoire is! En omdat het zo’n bijzonder levensverhaal is. Een dramatisch levensverhaal toch wel. Tegenwoordig hebben we allemaal een mooi verhaal op Instagram en op Facebook, met hoe goed het met ons gaat. Dat heeft vaak een keerzijde. Dat had bij Cole Porter ook een keerzijde. Hij had alles wat ie maar kon wensen aan rijkdom, een mooie vrouw. Maar uiteindelijk bleek dat een façade en een leugen te zijn, want hij kon niet authentiek zijn wie hij was, namelijk een homoseksueel die met een balletdanser getrouwd had willen zijn. Dat gebrek aan authenticiteit is hem op latere leeftijd duur te staan gekomen en dat is wel een universele en tijdloze boodschap denk ik.

You’re The Top speelt nog tot en met 12 mei doorheen heel Nederland. Meer informatie & tickets vind je op www.yourethetop.nl

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort/Wendy de Noier