Paprika

Paprika is een eigentijdse komedie geschreven door de Fransman Pierre Palmade in 2018. Hij schreef een drama en overgoot het met een verfijnde komische saus. EWT-directeur Frank De Kaey verkreeg de rechten en vertaalde en transponeerde het stuk om het op het eigen Antwerpse podium te kunnen brengen. Met een sterke cast en een ervaren Door Van Boeckel als regisseur, kan dit moeilijk mislopen!

Fijne humor en een traantje

Paprika vertelt het verhaal van Eva. Zij werkt in een Antwerps cabardouche als presentatrice van de stripshow en is zelf ook niet vies van wat mannelijk gezelschap. Wanneer ze thuis wakker wordt met een kater van jewelste in een Tirolerkostuum en geen idee heeft hoe dat gebeurd is, belt ze haar beste vriendin Clémentine, werkneemster en ster van de stripshow. Voor ze goed en wel bij haar positieven komt, belt er een man aan, die claimt de zoon van Eva te zijn. Eva doet zich voor als Paprika, de Tiroolse kuisvrouw. Wanneer de smoorverliefde conciërge en de pompier die haar heeft thuisgebracht binnenvallen, wordt het moeilijker en moeilijker voor Eva om Paprika te blijven!

Daisy Thys is een sterke Paprika. Je gelooft haar personage van start tot finish in alle facetten van de emotie die ze meebrengt

Het decor is voor de hele voorstelling de woonkamer van Eva. Een canapé beheerst deze ruimte, er zijn twee deuren naar slaapkamers en de deur naar buiten toe. Alles is ingericht naar de smaak die bij het personage Eva past. De belichting is functioneel en bevat enkele leuke accenten. De muziek voor het gordijn opent en nu en dan tijdens het spel, is zeer slim gekozen. De kostuums zijn prachtig, soms lekker over de top, maar steeds zo smaakvol als mogelijk is in de gegeven omgeving van de hoofdpersonages.

Vijf acteurs en geen enkele zwakke schakel. Van de grootste tot de kleinste rol is het door en door belangrijk dat er met de juiste schakering wordt gespeeld en iedereen zit er volledig op. Het dramatische van het verhaal kan je op elke moment lezen, maar de komische saus maakt alles heel licht. Daisy Thys is een sterke Paprika. Je gelooft haar personage van start tot finish in alle facetten van de emotie die ze meebrengt. Annik Pauwels is een leuke boezemvriendin en valt op door haar sterke mimiek. Paul Maes steekt het podium in vuur en vlam als de half naakte en volledig zatte pompier. Knap hoe hij deze kleinere rol wel gedoseerd neerzet. Hetzelfde geldt voor Marc Verbruggen, ook zijn rol moet juist afgemeten zijn, anders wordt het een karikatuur die het hele stuk naar beneden haalt. Ook hij brengt conciërge Goris met het juiste wikken en wegen op de scène. Brent Pannier maakt een knallende entrée bij het EWT. Met veel naturel en flair is hij de ideale zoon.

Paprika is een zeer verfijnde komedie die door dit EWT-team met veel verve vertolkt wordt

Paprika is een voorstelling waar je nagenoeg constant met een brede lach zit te grinniken. Af en toe luidop lachen zit er ook bij. Dat komt door al de verschillende soorten humor die hierin verwerkt zijn. Visueel, tekstueel, situationeel en veel meer. Kijk en je zal iets vinden om te lachen. Tot wanneer de komische saus even niet meer aanwezig is. Dan is er plaats voor enkele traantjes en de hoop dat alles weer goed komt. Paprika is een zeer verfijnde komedie die door dit EWT-team met veel verve vertolkt wordt!

Paprika speelt nog tot en met 23 februari in het EWT Theater te Deurne. Info & tickets op www.ewt.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: EWT

Eén gedachte over “Paprika

  • 12 januari 2020 om 10:20
    Permalink

    Het EWT brengt steeds producties met een lach, een boodschap op de juiste manier weer! Een arts zei mij ooit Humor is de beste medicatie. Daarom is het goed om naar het EWT te gaan!

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: