OXYTOCIN

Met OXYTOCIN Isabelle Beernaert en haar dansers ons terug naar die vreselijke lockdown periodes. Geen of amper menselijk contact tijdens die lange weken, bracht een huidhonger met zich mee. Mensen hadden nood aan het knuffelhormoon, oxytocine. In OXYTOCIN krijgen we te zien hoe we zijn omgegaan met deze nood en alle gevoelens die dat losmaakte.

Je emoties voorgespiegeld

In een groot wit speelveld, met als enige decor vier grote banken, nemen de zes dansers je mee in verschillende gevoelens. Aan ieder om zijn eigen wereld te projecteren om de emoties die klank en beeld losmaken vorm te geven. Er is ontegensprekelijk voor iedereen een herkenbaarheid, zowel in hoe je persoonlijk de situatie ervaren hebt, of hoe je het zag in je omgeving. Depressie, negatie, woede, feestelijk, ..

OXYTOCIN houdt je een spiegel voor

De witte setting is op het grote podium van de Stadsschouwburg heel klein gemaakt. Door middel van de trekkenwand is er op 4-5 meter hoogte een visueel plafond gemaakt waarboven soms nog felle witte belichting gebruikt wordt. Het speelveld is afgebakend met grote, witte wanden waarop de schaduwen van de dansers te zien zijn. Dit dubbele zicht genereert regelmatig een meerwaarde, je kan je gemakkelijk in de schaduwen verliezen. Ook de schaduwen van de trekkenwand spelen een rol en vormen regelmatig een soort tralies op de grond, waardoor de dansers als het ware in een gevangenis zitten.

De kostuums brengen de enige kleuren met zich mee en zorgen als dusdanig ook voor een uitdaging. Er zijn duidelijk betekenissen terug te vinden in deze kleuren, maar ieder kan er iets anders in zien. Qua dansprestaties valt er wederom niets op af te dingen. Soms gaat er al wel eens iets verkeerd maar de manier waarop de dansers het dan rechtzetten toont hun professionalisme. Ze beleven deze voorstelling ook duidelijk heel intens en dat helpt in het overbrengen van de emotie.

Qua dansprestaties valt er wederom niets op af te dingen

OXYTOCIN houdt je een spiegel voor, een spiegel waarin je de emoties terugvindt die je ervaren hebt tijdens moeilijke momenten in je leven. Het leuke is dat er ook plaats is voor vreugde en amusement, want dat is des te meer belangrijk gebleken tijdens de lockdowns: de zware en duisterdere emoties moeten we kunnen counteren met plezier en vriendschap.

OXYTOCIN speelt nog tot en met 18 maart 2023 doorheen België en Nederland. Meer info en tickets op www.isabellebeernaert.com.

Door Patrick Defort

Foto’s: Kim Vos