Opvliegers 5 – Op Safari

Na Opvliegers 1, 2, 3 én 4 kon Opvliegers 5 niet uitblijven; de vriendinnencomedy heeft nog genoeg levenslessen te vertellen met een lach en een traan. Al lijkt het concept enorm te zijn uitgemolken, niets is minder waar. Opvliegers 5 neemt je op een reis naar vriendschap, actuele verhalen, humor en verdriet.

Op safari door het leven

In het vijfde deel van de succesvolle reeks vriendinnenkomedies maken de vrouwen van Opvliegers Zuid-Afrika onveilig. Loes (Rian Gerritsen) heeft hier namelijk een fotoshoot voor een nieuw maandblad met als thema ‘Lachend in de overgang’. De vriendinnen plakken er maar gelijk een vakantie aan vast, maar er is van alles aan de hand. Moniek (Sandra Mattie) heeft een schokkende diagnose gekregen, met het rare gevolg dat ze geen angsten meer heeft en ineens alles durft. Omdat Joke’s (Anouk van Nes) huis is afgebrand moet ze ineens haar hele leven opnieuw inrichten, maar hoe doe je dat als je niet zo goed weet wie je bent? Verder heeft Shirley (Joanne Telesford) de mannen volledig afgezworen en zoekt ze naar antwoorden in het dierenrijk, terwijl Loes juist hartstikke verliefd is… op een man van 71. Een hilarische muzikale komedie vol safari’s, wijnproeverijen en bloedhete overnachtingen!

Het gevaar van reeks voorstellingen is dat het geheel al snel uitgemolken kan voelen. Gelukkig heeft het vijfde deel genoeg in zich om succesvol te zijn. Het verhaal is diep uitgedacht, met een mooie afwisseling tussen blijdschap en verdriet. Die liggen op enkele momenten heel dicht bij elkaar en worden sterk uitgespeeld. Actuele onderwerpen zoals borstkanker, relatieproblemen, midlifecrisis en proberen af te kicken van een telefoonverslaving maken het herkenbaar. De pijnlijke onderwerpen zijn goed belicht, zonder te zielig of te blij erover te doen. Het kan voor mensen met een recente diagnose best een heftige avond zijn. De gedachte achter het verhaal is duidelijk: vriendschap is ontzettend belangrijk en kan alles overwinnen. Het gaat over het er voor elkaar zijn, steun door dik en dun en zelfs nog plezier uit ongelooflijk moeilijke momenten kunnen halen.

De komische timing is perfect en dit komt onder andere door de goede chemie tussen deze sterke actrices

Het aller sterkste punt van deze voorstelling is de fantastische humor. Regelmatig ligt het publiek in een deuk van het lachen. De komische timing is perfect en dit komt onder andere door de goede chemie tussen deze sterke actrices. Het spel is ook heel goed, maar de zang is net aan prima. De solo stukjes kunnen er mee door, met name Joanne Telesford en Sandra Mattie zingen overtuigend goed. Helaas is de samenzang ronduit slecht te noemen. Alsof er niet gerepeteerd is, de stemmen zijn absoluut niet op elkaar afgestemd of liggen te ver uit elkaar om goed samen te klinken. Ook is het zelfs af en toe vals en ongelijk, waardoor je niet kan verstaan wat er wordt gezongen. Gelukkig maakt de enorm goede humor en het spel dit goed. De muziek is zeer passend, vernieuwend en melodieën blijven hangen in het hoofd, op een fijne manier. Het decor is simpel maar doeltreffend en creatief, net als de weinige rekwisieten. Less is more, gaat in dit geval op. De kleding is juist gekozen bij iedere rol.

Opvliegers 5 is een heerlijk avondje lachen en beleven in het theater, het liefst met vriendinnen. Jammer van de zang, maar de humor, het spel en het verhaal maken dit allemaal goed. Kijk voor meer informatie en kaarten op rep.nu.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Annemarijn Clement