LIFTEN

Als er iets is wat je Olivier De Meyer niet kunt verwijten, is dat hij geen ambitie heeft. Als heel jonge kerel, hij was pas vijftien(!), een musicalgezelschap oprichten met een groepje liefhebbers, en dat laten uitgroeien tot een semi-professioneel productiehuis die de succesproducties in recordtempo aan elkaar rijgt. Het is weinigen gegeven. Event-Team is een begrip in het musicalwereldje en niet alleen in en rond Gent, de thuishaven van Event-Team. Maar ze hebben de smaak van het toeren flink te pakken waardoor het gezelschap al een flinke reputatie heeft in het grootste deel van Vlaanderen. Hoe en wanneer hij het doet is een raadsel, maar voor dit seizoen staan er zo maar eventjes vier producties in de planning. Hier moet een sterk team achter staan. Eén van deze producties is vorige donderdag in première gegaan in het cultureel centrum van Berlare. Onder toeziend oog van een zwerm bv’s uit televisie en theaterland heeft Event-Team de muzikale komedie LIFTEN gelanceerd. Musical Vibes mocht er bij zijn en was al direct gecharmeerd door het ontvangstcomité.

Gelifte glimlach

Drie dames, voor elkaar volstrekt onbekenden, komen vast te zitten in een lift. In de “Beauty Toren”, een schoonheidskliniek met tien keer meer verdiepingen dan politici met verstand van cultuur, hangt het gezelschap voor even van de begane grond te wachten op hun redding. Het ziet er op het eerste zicht niet naar uit dat ze in andere omstandigheden goede vriendinnen zouden worden, maar het wordt algauw duidelijk dat ze er beter het beste van maken. Eens het ijs is gesmolten komen de eerste roddels naar boven, evolueren naar pikante verhalen en gênante ervaringen, om uiteindelijk uit te monden in confronterende bekentenissen en diepe geheimen. 

De dames zingen soms in drie stemmen en dat klinkt zeker niet onaardig

Met de belofte dat de lachrimpels zullen gelift worden in een hilarische komedie schep je hoge verwachtingen. Het stuk kennende zal de cast alle registers moeten open trekken om dat te verwezenlijken. Met Tim Asselman in de rangen heb je natuurlijk een extra troef achter de hand, maar evident wordt het niet. Bij het binnen komen in de zaal is de omroepster van de kliniek enkele belangrijke mededelingen aan het verkondigen achter een desk. Barbara De Jonge geeft hiermee alvast een goede aftrap en trekt op een bijzonder grappige wijze de aandacht van het binnenkomend publiek.

Het decor laat er geen twijfel over bestaan. We gaan de lift in. Het eerste gedeelte komt zoals verwacht moeilijk op gang. Met name de fase waarin de drie dames kennis maken en de situatie schetsen bevat weinig animo. Hoe fijn er ook wordt geacteerd, de drie dames hebben, figuurlijk, weinig ruimte om er meer in te steken. Eens de personages zich gevormd hebben komt er iets meer schot in de zaak. Tot daar moeten de zang- en dansstukken het fris houden. En dat lukt aardig met een verrassende Katrien De Becker als zangeres Veronique. De songs zijn leuk en blijven hangen. De dames zingen soms in drie stemmen en dat klinkt zeker niet onaardig. Vooral Gerdy Swennen (Karlijn, oude vrijster met een veel te jonge minnaar) en Dorothy Wuyts ( Saskia, medewerkster in het kliniek met een veel te kleine blaas) laten mooie stemgeluiden horen.

Goed voor een leuk avondje uit en de kans om vijf goede acteurs aan het werk te zien

Stilaan evolueert de communicatie tussen de dames naar grappige en soms confronterende gesprekken. Wat zich in het hoofd van de dames afspeelt en wat in wezen hun echte verhaal is, komt in flashbacks op de voorgrond van de scène. Daaruit blijkt dat het de dames relationeel niet zo voor de wind gaat. Dat brengt een fijne balans tussen drama en humor, en dat weekt uiteindelijk de verwachte reacties los in het publiek. De inbreng van Tim Asselman als de agressieve echtgenoot van Saskia of als de minnaar van Karlijn, en de rollen van Barbara De Jonge als vriendin van Saskia en als de geheime liefde van Veronique hebben een flinke toegevoegde waarde. Pas als de flessen wijn worden aangesproken die Veronique heeft cadeau gekregen op het net afgewerkte optreden, komt het goed los in die lift. De dames kunnen vanaf dan ongeremd hun acteerkwaliteiten in de strijd gooien en laten het stuk alsnog open bloeien om ten slotte af te ronden met een knappe finale. Goed voor een leuk avondje uit en de kans om vijf goede acteurs aan het werk te zien. 

LIFTEN is nog tot en met 22 februari te zien in verschillende Vlaamse theaters. Meer informatie & tickets vind je op www.event-team.be.

Door Jean Paul De Corte

Foto’s: Patrick Defort