OnbeDOELd

Theater M presenteert een nieuw theaterstuk: OnbeDOELd. Dit theaterstuk, in een regie van Guy Thys en geschreven door Ann van Loock, is een mooie voortzetting van theaterstukken na een lange pauze.

Verbazende prestatie

Het theaterstuk start met een muzikant die het podium betreedt en begint te spelen. Daarna verschijnt er een schuwe vrouw op het podium die haar verhaal begint te vertellen. Ze vertelt over haar twintigjarige dochter, Sara, en haar eigen moeder. Haar moeder is opgegroeid in Wilsmarsdonk en is er moeten vertrekken door de uitbreiding van de Antwerpse haven. Haar dochter is een studente die in het laatste jaar drama, optie regie zit. Voor haar eindwerk kiest ze ervoor om het leven van haar oma op de planken te zetten. Het probleem is dat haar oma nooit iets kwijt wil over haar jeugd en dat ze alles uit haar moet ontfutselen. Zal dit theaterstuk een mooie herbelevenis van oma’s jeugd zijn of wordt het duidelijk waarom oma er zo weinig over kwijt wil? Het ganse verhaal wordt in monoloogvorm verteld door de moeder van Sara. Terwijl ze dit verhaal vertelt, beseft ze ook dat ze het zelf moeilijk heeft met haar eigen leven.

Zoals eerder vermeld, staan enkel een muzikant en een actrice op het podium. De muzikant, Pieter Jan De Paepe, speelt zowel akoestische als elektrische gitaar, en gebruikt enkele thema’s die telkens terugkomen. Het thematische materiaal dat hij gebruikt, ondersteunt de vertelling. Op sommige momenten wordt Pieter Jan medeacteur en treedt even op de voorgrond. Naast de muziek is het licht een sfeerbrenger. Door verschillende lichttinten te gebruiken krijgt het podium een huiselijke sfeer.

Deze prestatie laat een hele nuchtere, ietwat melancholische kant zien van Katriens acteerkunst

Tenslotte staat er natuurlijk nog die éne actrice: Katrien De Becker. Katrien blaast duidelijk het publiek omver met haar acteertalent. Het zou niet verbazen als dit verhaal op haar eigen leven is gebaseerd, zo natuurlijk lijkt het. Opmerkelijk is hoe zij de voorstelling helemaal vult zonder hulp van een antagonist. Het was al lang duidelijk dat ze een goede actrice is, maar deze prestatie laat een hele nuchtere, ietwat melancholische kant zien van haar acteerkunst.

Deze voorstelling, één van de eerste voorstellingen die opnieuw speelt, is zeker de moeite waard om de theaterbezoeken verder te zetten. OnbeDOELd speelt nog tot en met zondag 1 november 2020 in Theater M in Mechelen. Meer informatie en tickets vind je op www.theaterm.be.

Door Amber Degeest

Foto’s: Gino Bertels