On Your Feet!

Dat Gloria Estefan met monsterhits als ‘Conga’, ‘Dr. Beat’ en ‘Rhythm is gonna get you’ gezien wordt als de meest succesvolle Latijns-Amerikaanse zangeres allertijden, staat buiten kijf. Maar hoe zag de weg naar de top eruit? Het levensverhaal van Gloria en haar man Emilio, doorweven met de bekendste songs; dat is On Your Feet!

The rhythm gets you

De openingsscène brengt je al meteen in de juiste sfeer. Wanneer een imposante latin band het eerste nummer inzet, staat het Beatrix Theater in Utrecht op zijn kop. Je waant je, zeker ook door de leuke lichteffecten, op een echt Latijns-Amerikaans feestje. De band verdwijnt jammer genoeg alweer snel naar de achtergrond, om later nog enkele keren naar de voorgrond te treden. Dit mag gerust wat vaker gebeuren.

De grootste hits worden gecombineerd met enkele serieuze onderwerpen en persoonlijke tegenslagen

Nadien krijgen we het gezin Estefan te zien op tournee, na een van de zovele optredens. Een avond als een ander zou je denken, maar niets is minder waar. Wanneer de scène later in de voorstelling hernomen wordt, blijkt het te gaan om een van de meest ingrijpende gebeurtenissen uit Gloria’s leven. Maar eerst duiken we de tijd in en houden halt op de meest belangrijke momenten in het leven van het koppel. On Your Feet! is hiermee ook inhoudelijk een sterke voorstelling. De Cubaanse Revolutie en het leven als immigrant in Amerika komen aan bod, net als de moeilijke relatie tussen Gloria en haar moeder, de zorg voor haar zieke vader en haar ernstig tourbus ongeluk. Ook de lange weg naar succes wordt mooi in beeld gebracht. De grootste hits worden met andere woorden gecombineerd met enkele serieuze onderwerpen en persoonlijke tegenslagen. On Your Feet! is dus allesbehalve een oppervlakkige popmusical.

En daar zorgen ook de acteurs voor. Vajèn van den Bosch lijkt griezelig veel op Gloria Estefan. Ze beweegt zeer natuurlijk over het podium en pakt het publiek ook vocaal helemaal in. Moeiteloos vuurt ze de ene hit na de andere af. En dit in het Engels of het Spaans, waardoor de kans bestaat op een ‘het origineel is toch beter-gevoel’. Dit is echter niet het geval. Haar tegenspeler Jim Bakkum heeft de latin moves dan weer wat minder onder de knie. De focus ligt in de voorstelling vooral op Gloria, waardoor het aandeel van  Emilio wat eenzijdig blijft. Hij wordt meestal opgevoerd als de zakelijke manager en minder als man en vader, al wordt dit op het einde wel gecompenseerd door enkele gevoelige nummers, waaronder de geslaagde solo ‘Don’t Wanna Lose You Now’.

Vajèn van den Bosch lijkt griezelig veel op Gloria Estefan. Ze beweegt zeer natuurlijk over het podium en pakt het publiek ook vocaal helemaal in

Nurlaila Karim is de moeder van Gloria. Van bitch naar podiumdiva naar zorgzame moeder. Nurlaila beeldt de verschillende lagen van haar personage perfect uit. In de eerste akte steelt ze de show met het nummer ‘Mi Tierra’. Het voor de musical speciaal geschreven ‘If I Never Got to Tell You’, dat ze samen met Jim zingt wanneer ze aan het ziekenhuisbed van Gloria staan, krijgt de hele zaal muisstil. Consuelo, de oma van Gloria, wordt gespeeld door Ellen Evers. Jammer dat we in deze voorstelling haar zangtalent niet kunnen bewonderen, toch had ze dit niet nodig om op te vallen. Als gekke grootmoeder zorgt ze voor heel wat grappige momenten.

Wie Latijns-Amerika zegt, zegt niet alleen opzwepende muziek, maar ook zwoele choreografieën. Dat de choreograaf Sergio Trujillo meerdere prijzen heeft gewonnen voor On Your Feet!, zegt genoeg. Verder zorgen ook de mooie projecties en leuke decorelementen telkens voor de gepaste sfeer.

Als er één boodschap is die je uit de musical kan halen, is het dat je je dromen nooit mag opgeven

Als er één boodschap is die je uit de musical kan halen, is het dat je je dromen nooit mag opgeven. On Your Feet!, gaat dan ook over meer dan alleen het leven van Gloria en Emilio Estefan. Toch komt het goed uit dat we die boodschap kunnen combineren met enkele van de meest bekende latin songs ooit geschreven.

On Your Feet! is exclusief te zien in het Beatrix Theater in Utrecht. Voor tickets en meer informatie kan je surfen naar www.onyourfeet.nl.

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Wendy de Noier