Oliver! de Musical

Na meer dan 2 jaar hard en intens werken, plannen en herplannen, kan Camerata Productions eindelijk Oliver! de musical aan het publiek tonen. Zij brachten eerder musicals als Beauty and the Beast, A Christmas Carol, Peter Pan en nog vele andere naar het CC De Pit in Buggenhout. Met Oliver! slagen ze er in een talentvolle kinder- en jongerencast podium te bieden.

Overtuigend jeugdsentiment tilt de productie naar een hoger level

Oliver! de Musical is gebaseerd op de bekende roman van Charles Dickens. Het boek dat in 1838 werd gepubliceerd was vooral bedoeld als protest tegen de Victoriaanse wantoestanden zoals kinderarbeid en waarin straatkinderen werden opgeleid tot criminelen. Door de ogen van Oliver Twist krijgen we een blik op dit harde leven in Londen van de 19de eeuw. Nadat hij door het weeshuis wordt verkocht aan een begrafenisondernemer, komt Oliver terecht in een dievenbende. Wanneer hij wordt gearresteerd, moet hij zelfs vrezen voor zijn leven terwijl zijn echte familie op hem wacht.

In de hoofdcast is Dodger op het lijf geschreven van Remi De Smet die op alle vlakken bekoort

Het doek is nog gesloten en we zien al een deel van het decor met een ‘wanted’ poster waar op Bill Sikes staat afgebeeld die gezocht wordt voor moord. De grimmige sfeer van dit verhaal krijgt meteen toon nog voor de eerste noten weerklinken. De kinder- en jongerencast toont in de eerste scène alvast aan welk niveau we ons mogen verwachten. De heerlijke soep mag dan wel niet zo smakelijk zijn, deze jongeren scheppen met hun eerste lied hoge verwachting die doet smaken naar meer. Het jeugdensemble is aanmerkelijk overtuigender dan het volwassen ensemble en tilt deze productie naar een hoger level.

In de hoofdcast is Dodger op het lijf geschreven van Remi De Smet die op alle vlakken bekoort. Anneke Van Hoof zet voornamelijk vocaal een zeer sterke Nancy op podium. De rol van Bill Sikes wordt vertolkt door Nils Anderson die zijn kwaadaardige kant naar boven mag brengen met veel gegrom en een ruwe zangstem. Mark Tijsmans speelt een tamelijk jonge versie van Fagin met heel wat eigen inbreng en doorbreekt ook wel eens de vierde wand. Hij trekt alle aandacht naar zich en entertaint het publiek zodanig dat we even moeten switchen tussen de beleving van het verhaal en een one-man comedy show. De jonge William De Winter, die Oliver speelt, is een talent dat we de komende jaren niet uit het oog mogen verliezen. Aan zangkwaliteiten heeft deze jongen zeker geen gebrek.

De jonge William De Winter, die Oliver speelt, is een talent dat we de komende jaren niet uit het oog mogen verliezen

Jammer dat er geen live orkest in de pit zit. Ondanks dat de audio tracks enorm professioneel en kwalitatief zijn, mist het vaak in het samenspel tussen zang en orkest. Het is geen evidente muziek om op band te brengen met de vele inzetten die nu op een bijzonder goede timing moeten rekenen. Een live orkest blijft bij zulke voorstellingen een absolute meerwaarde. Amper enkele malen is er nog een licht spot te bespeuren die een vreemde beweging maakt en op vlak van het geluid valt niets aan te merken. Deze versie van Oliver! mag er zeker wezen en ook Camerata Productions laat zien dat de amateurgezelschappen in Vlaanderen steeds professioneler te werk gaan. Hé, kom er maar bij, want deze familievoorstelling is het zeker waard om gezien te hebben.

Oliver! De Musical speelt tot 24 april in CC De Pit in Buggenhout Voor meer informatie en tickets surf je naar  www.musical-oliver.be.

Door Pieter Nieva

Foto’s: Camerata