Naidjim Severina

Waar hij vorig jaar nog over de Afrikaanse savanne rond mocht rennen, paradeert hij nu op hoge hakken en een paar grote laarzen door de theaters van Nederland. Eerder werd bekend dat Naidjim Severina genomineerd is voor beste mannelijke hoofdrol voor zijn vertolking van Lola in Kinky Boots. Hij vertelt er over.

Lola doesn’t give a shit!

“Om elke avond het podium op te stappen als Lola is en voelt heerlijk. Elke avond is voor mij een feestje. Natuurlijk moet ik me wel kwetsbaar opstellen en is het af en toe zeker wel heel eng. Ik weet nooit hoe het publiek Lola gaat ontvangen. Dat is voor iedereen en overal toch weer anders. Soms ben ik ook bang dat ik te weinig of niet de juiste energie heb om door de voorstelling heen te komen omdat Lola toch een sterke en bijzondere energie over zich heeft, maar ik vind het wel heel cool. Ik ben ook heel dankbaar dat ik deze rol mag spelen.

In het begin was ik erg bang en ik moest ook accepteren dat ik niet zo zing en dezelfde persoonlijkheid heb als Billy Porter, wie de rol voor het eerst neer heeft gezet. Ik ben Naidjim en het was heel erg zoeken naar hoe ik Lola het beste neer zet. Heel duidelijk kan ik ook niet omschrijven hoe ik Lola speel want, ondanks dat het gek klinkt, doe ik gewoon maar wat. Vooraf heb ik me wel ingelezen in de Drag cultuur, maar veel inspiratie haal ik ook uit wat ik van mijn moeder en vriendinnen zie. Mijn versie van Lola is een grote mengelmoes van verschillende dingen, maar 100% Naidjim. Achteraf is het dan ook prachtig om genomineerd te worden voor zo’n prijs en te zien dat het is gelukt. Daar ben ik echt heel trots op.

Mijn versie van Lola is een grote mengelmoes van verschillende dingen, maar 100% Naidjim

Natuurlijk is de waardering uit het publiek en de nominatie voor deze prijs heel mooi, maar wat voor mijzelf het mooiste is, is wat ik van Lola geleerd heb: Lola doesn’t give a shit! Dat is echt heel cool. Ze denkt niet na als ze opkomt en als je haar stom vindt, vind je haar stom, als je haar leuk vindt, vind je haar leuk. Ongeacht wat anderen denken. Ze doet haar werk. In het begin moest ik nog wel echt na denken over ‘vindt iedereen het wel oké als ik hier nu zo sta’, maar nu is dat totaal niet meer zo. Lola heeft me dat geleerd en dat zal ik altijd onthouden.

In de kern gaat Kinky Boots namelijk over acceptatie en dat is iets waar we in deze wereld geen genoeg van kunnen krijgen

De voorstelling doet natuurlijk aan als iets gericht op de LHBT gemeenschap, maar wat ik hoop is dat ook mensen die zich niet helemaal in dat plaatje vinden passen de show gaan bezoeken. In de kern gaat Kinky Boots namelijk over acceptatie en dat is iets waar we in deze wereld geen genoeg van kunnen krijgen. Ondanks het grote feest wat we elke avond weer mogen bouwen, is de acceptatie waar het uiteindelijk om draait.”

Kinky Boots heeft 10 nominaties voor de musical awards mogen ontvangen en speelt door theaters in heel Nederland. Of de musical uiteindelijk ook echt 10 awards gaat winnen wordt pas op 22 januari bekend gemaakt, maar kaarten voor deze musical zijn wel te boeken via www.degraafencornelissen.nl.

Door Thimo Meuldijk

Foto’s: Wendy de Noier