Michael Muyderman

Op 5 maart beleefde een enthousiaste zaal vol met bekend Nederland in Koninklijk Theater Carré een fantastische première van Les Misérables. Na afloop van de show mochten wij even kort spreken met Michael Muyderman die de rol van Marius vertolkt.

Een legende

Kun je wat vertellen over jouw rol?

“Marius is een hele gepassioneerde jongen en hij kan zich goed focussen op één ding tegelijkertijd. Dat doet hij eigenlijk nu ook door samen met Enjolras, gespeeld door Mark Roy Luyk, zich te storten op het zorgen voor gelijke rechten voor iedereen. Dan ineens ontmoet hij Cosette, gespeeld door Sem Gerritsma, en dan moet hij zijn aandacht verdelen, maar dat kan hij helemaal niet. Hij is even gepassioneerd over beide, maar hoe kan hij dat handelen? Die zoektocht mag ik spelen. Op een gegeven moment gaan we met z’n allen de barricade op en dan blijft Marius als enige over. Hij heeft dan wel de liefde van zijn leven, maar zijn vrienden zijn allemaal overleden. Een heel mooi verhaal om door alle passages te gaan.”

Het is gewoon een legende. Het komt niet voor niets maar één keer in de zoveel tijd terug

Jouw tegenspeelster Sem Gerritsma en jij zijn hele goede vrienden, hoe is het dan om nu verliefd te moeten spelen?

“Het gaat eigenlijk super makkelijk! We hebben natuurlijk zo’n goede klik. De chemie is er al. Op vriendschappelijk level dan, haha! Het is eigenlijk heel comfortabel en fijn dat we het samen lekker kunnen spelen. Voelt helemaal niet raar.”

Hoe vond je het gaan?

“Goed! Ik heb er eigenlijk heel erg van genoten en ik denk dat je dan al op de helft bent als je dat doet. Het publiek was laaiend enthousiast en dat geeft een bak van energie terug. Dat vind ik ook echt de magie van het theater, dat je als acteurs samenwerkt met het publiek om er een mooi verhaal van te maken. Ik vond het zeer geslaagd.”

Een heel mooi verhaal om door alle passages te gaan

Waarom zou iedereen naar Les Misérables moeten komen?

“Het is gewoon een legende. Het komt niet voor niets maar één keer in de zoveel tijd terug. Dit is de eerste keer dat deze versie in Nederland speelt en het gaat overal naartoe. Dus ik zou eerder de vraag willen stellen: Waarom zou je niet komen? Kom vooral naar het theater en geniet met ons mee. Je krijgt gegarandeerd een mooie avond of middag.”

Les Misérables is vanaf februari te zien in verschillende Nederlandse theaters. Voor meer informatie en kaartverkoop: www.lesmiserables.nl.

Door Bellise von Raesfeld Meijer

Foto: Wendy de Noier