Martine De Jager

Martine De Jager vind je vaak op een plek waar gelachen kan worden. Deze warme vrouw heeft een stem waarvan je ‘In The Mood’ komt en kan ook nog een stukje spelen. Het hoeft dus niet te verbazen dat ze opvalt in het zeer sterke ensemble van 40-45. Musical Vibes sprak met haar na de première.

Vreselijke dingen nooit vergeten mogen worden

Hoe komt een uitbundige Nederlandse vrouw in het Antwerpen van 1940 terecht?

Ja! (lacht) Dat is heel leuk gegaan. Ik had het erover met Frank, hij had me gezien bij Brasschaatse Huisvrouwen en wij kwamen aan de praat. Er was meteen een enorme klik tussen ons. Toen zei hij tegen me “Ik zou het heel leuk vinden als je auditie kwam doen voor 40-45.” Dan heb ik heel erg getwijfeld, want ik heb nog een kindje van vijf thuis en ik wist dat het minimaal tien shows in de week zouden zijn. Dat was toch afwegen of dat kon. Daarnaast is het ook een Vlaamse productie waar ik moeilijk een positie binnen de familie kon krijgen, want als moeder moet je Vlaams spreken. Maar Frank wou me graag in het ensemble. Daar heb ik dan over nagedacht en dit is natuurlijk zo’n uniek project dat het eigenlijk een ‘once in a lifetime opportunity’ is. Dus ben ik auditie gaan doen en ben ik aangenomen! Als Hollandse dan nog! (lacht). In het ensemble zijn er nog twee andere Nederlanders.

Je zit dan wel in het ensemble, maar je hebt wel enkele leuke momentjes?

Ja, enkele mooie features toch!? Dat vond ik ook heel leuk, ik was er heel blij mee. Alleen al vanwege mijn postuur val ik nogal op. Je kan mij niet zo makkelijk wegstoppen in een ensemblerol. Dan vind ik het juist leuk als ze dan zeggen dat ze nog wat extra’s hebben voor mij om te doen. Ik word dus niet verstopt, maar ik word naar voren gezet waar er gebruik kan gemaakt worden van een stevigere vrouw.

Je kan mij niet zo makkelijk wegstoppen in een ensemblerol. Dan vind ik het juist leuk als ze dan zeggen dat ze nog wat extra’s hebben voor mij om te doen

Een van de meest opvallende momenten is op het verjaardagsfeest in de bar, wat is jouw favoriet moment?

Ja, daar als barvrouw is al zeker een van mijn favoriete momenten. Natuurlijk ook omdat ik dan ook heel even solo mag zingen wat ik natuurlijk heel leuk vind! Ik ben dan ook een blondine, dat ben ik nog nooit geweest! Maar een van de indrukwekkendste scènes die ik mag meedoen is wat we de Eli Azavtani noemen. Dat is het moment waar de Joden allemaal op een rij worden gezet. De eerste paar keren dat ik die gespeeld heb, moesten we allemaal heel erg huilen door de ervaring. Dan merk je pas hoe vreselijk dat geweest moet zijn. Je kan je het natuurlijk niet helemaal voorstellen, maar je komt er door het te spelen even heel erg dichtbij en dat maakte enorme indruk. Dat vind ik ook wel een heel erg mooie scène om te doen omdat het juist zo belangrijk is om die dingen nooit te vergeten.

Hoe lang blijf jij hier meespelen?

We verlengen al tot maart nu. Ze hebben me ook gevraagd om tot die tijd te blijven en daar heb ik ook ‘ja’ op gezegd. Dus in ieder geval al tot 24 maart!

40-45 is exclusief te zien in het Studio 100 Pop-Up Theater te Puurs. Meer informatie & tickets vind je op www.40-45.live.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier