Maike Boerdam


Nog tot en met 25 juni kan je in het EWT in Deurne gaan kijken naar De Bonobo’s
, een doldwaze komedie gebaseerd op de uitspraak ‘horen, zien en zwijgen’, waarin drie vrienden op zoek gaan naar de liefde. Die liefde hopen ze onder andere te vinden bij Angelina, gespeeld door Maike Boerdam. Met haar hadden we na afloop van de première een kort gesprek.

We hebben heel veel lol gehad

Waarover gaat De Bonobo’s?

Over drie mannen die dolgraag een relatie willen. Dat lukt hen jammer genoeg maar niet omdat ze alle drie een handicap hebben: de ene is doof, de andere is blind en de laatste is stom. Een van de drie heeft bedacht hoe ze die handicap kunnen omzeilen en heeft een datingsite gemaakt, waarop drie dames zich hebben gemeld. Iedereen gaat met elkaar op date en uiteindelijk gaat het helemaal fout.

Waarvoor staat het EWT volgens jou?

Ik ben hier een hele tijd geleden komen kijken naar De schaar erin. Ik zat op de laatste rij en vond het geweldig. Ik heb toen tegen Frank De Kaey gezegd: als je ooit eens een Hollandse del nodig hebt, wil ik hier wel komen spelen. Hoe gaaf is dit? Zo’n klein theater dat bijna elke keer vol zit. Dat vind ik echt fantastisch. Plots kreeg ik een belletje van Frank die zei dat hij een Hollandse dame nodig had. Ik heb meteen toegezegd.

Ik heb toen tegen Frank De Kaey gezegd: als je ooit eens een Hollandse del nodig hebt, wil ik hier wel komen spelen

Hoe ziet een goede komedie er volgens jou uit?

Je kan er heel veel kanten mee op natuurlijk. De Rozenoorlog, waarin ik onlangs heb gespeeld, is ook een komedie, maar dan een zwarte komedie. Wat ik wel belangrijk vind, is dat mijn aanpak steeds dezelfde is. De basis is dus dezelfde en daar komen dan een aantal tandjes bovenop. Je kijkt dan op een bepaald moment naar hoe je collega’s het aanpakken en hoever zij gaan en je past je daar dan ook wel aan aan. In dit geval is mijn personage eigenlijk wel het normaalste van de drie dames, wat ook wel eens fijn is om naar op zoek te gaan. Vanavond speelden we natuurlijk voor de eerste keer voor een volle zaal, wat ook altijd wel spannend is, want dan pas merk je echt waar het publiek op reageert.

Kan je die reacties van het publiek moeilijk voorspellen?

Misschien dat de regisseur Jeroen Maes daar een ander antwoord op zou geven, maar ik vind van wel, ja. Er waren echt wel momenten waarvan ik dacht: “Wauw, hier wordt ook mee gelachen.” Het publiek zit in het EWT ook heel dicht tegen het podium, wat het spelen wel bijzonder maakt. Je moet soms echt wachten tot het weer helemaal stil is voor je opnieuw kan beginnen te praten. Heel speciaal.

Zo’n klein theater dat bijna elke keer vol zit. Dat vind ik echt fantastisch

Ik vermoed dat er tijdens de repetities heel wat werd gelachen.

Absoluut. En dat was misschien nog wel de belangrijkste reden om meteen ‘ja’ te zeggen. Ik kende Frank, Jeroen, Daisy en Dieter al en had dus meteen zin met hen samen te werken. Het maakte mij niet uit welke rol of wat voor stuk. Ook Linda en Marc zijn trouwens echte pro’s die dit al jaren doen. Hun manier van werken is echt interessant om te zien. We hebben heel veel lol gehad. Heerlijk!

De Bonobo’s is nog tot en met 25 juni te zien in het EWT in Deurne. Surf naar www.ewt.be voor meer informatie en tickets.

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Wendy de Noier