Magdalena

Het blijkt het jaar van de hernemingen te zijn, ook voor The Singing Factory. Zes jaar na de eerste opvoering van Magdalena, beslist The Singing Factory om dit beklijvende verhaal nog eens op de planken te brengen, met een nieuwe regisseur; Jervin Weckx. Hoewel de voorstelling in de koude Blikfabriek wordt gespeeld, verlaat het publiek de zaal met een warm hart.

Beklijvend verhaal bomvol talent

De musical Magdelana is gebaseerd op de praktijken die gebeurde in kloosters in Ierland tussen de 18e en 20ste eeuw. Meisjes worden naar het klooster gestuurd met het idee dat ze in goede handen zijn en terug op het pad van God worden gebracht. Zo ook voor Rose, Emma, Sarah en Alice. Zij komen aan in het klooster en merken meteen dat er iets niet klopt. Het hoofd, zuster Margaret, blijkt een tiran te zijn zonder dat de buitenwereld er iets van afweet. De meisjes moeten een hele dag aan dwangarbeid doen, zonder veel eten of slaap. Geen enkel meisje kan ontsnappen aan de argusogen van de zusters. Dit ondervindt ook Aeden, het vriendje van Emma, wanneer hij haar probeert te bevrijden. Deze donkere pagina in de geschiedenis wordt in een prachtig verhaal gegoten met sterke muziek.

Het publiek wordt omver geblazen door het talent van de jongerencast

Magdalena wordt gespeeld in de Blikfabriek in Hoboken. Er ontstaat dus een industriële sfeer, die meteen een mysterieus totaalbeeld schept. Nadeel aan deze locatie is enerzijds dat verschillende moderne elementen aanwezig zijn op het decor die onmogelijk konden bestaan anno 1930. Dit is jammer, aangezien het publiek niet in de tijd van toen wordt gezogen. Anderzijds is het decor van zodanige grote omvang dat het tussen de scènes langer duurt voordat de cast klaarstaat om aan de volgende scène te beginnen. Er zijn vaak lege momenten die iets sneller mogen worden opgevuld.

Dat gezegd zijnde, zijn de kostuums wel gepast voor de tijd. Een slimme keuze is om een contrast te maken in de kostuums wanneer de meisjes in het klooster vastzitten en wanneer er terugblikken gebeuren en iedereen fleurig gekleed is. The Singing Factory doet het elke keer, en ook bij deze productie wordt alles live gespeeld door een orkest. De muziek is ongelooflijk sterk in deze voorstelling, en het live orkest versterkt dit alleen maar.

Een verhaal dat, hoewel het voor velen onbekend is, waard is bekeken te worden

Hoewel er twee professionals in de voorstelling staan, staat de musical vooral in het licht van de jongeren die op het podium staan. Dat is alleen maar evident, aangezien het publiek omver geblazen wordt door het talent van de jongerencast. Zij zijn tot in de puntjes voorbereid en op alle vlak voldoen zij aan de eisen van een musicalacteur. De hoofdcast van de jongeren zijn talenten waar we ongetwijfeld nog van zullen horen. Zij hebben klokken van een stem en een mooi inlevingsvermogen. Naast dat jong geweld staan de vakmensen Ann Van den Broeck en Ivan Pecnik. Ann zet een krachtige Zuster Margaret neer. Ze weet op de juiste momenten gebruik te maken van een hoge dosis woede, maar laat haar broze karakter ook mooi bovenkomen. Ivan vertolkt eerwaarde Walsh en ook hij zet een mooie prestatie neer. Hoewel de rol misschien niet helemaal op zijn lijf geschreven staat, zorgt hij toch voor een aantal ontroerende momenten.

Magdalena is ook deze keer mooi uitgewerkt en wordt gebracht door een topcast. Dit is een verhaal dat, hoewel het voor velen onbekend is, waard is bekeken te worden.

Magdalena speelt nog tot en met 5 mei in de Blikfabriek in Hoboken. Meer info en tickets vindt u op www.singingfactory.be

Door Amber Degeest

Foto’s: Wendy de Noier