Mad World


Musical Vibes is niet enkel te gast bij professionele of liefhebbersproducties. Af en toe nemen we een stapje terug en toetsen we af wat de toekomst van het musicalgebeuren voor ons in petto heeft. Deze week bezocht Vibes maar liefst 3 eindvoorstellingen van verschillende musicalklassen in hun opleiding.

mad3

Mooie balans tussen fictie en realiteit

In een tijd van terroristische aanslagen, onorthodoxe presidentskandidaten, overstromingen, … kunnen we gerust spreken van een Mad World. In een regie van Jeroen Maes, brachten de studenten BA3 van het Conservatorium te Brussel een ode aan deze geflipte wereld. Elk van hen zien we strijden in hun eigen gesloten wereld in een gezamenlijke instelling.

De voorstelling neemt je mee naar een melancholische circuswereld waar drama en intriges achter elk stukje gordijn schuilen

Bij het binnenkomen in de zaal kom je in een loungebar terecht waar het gezelligheid troef is met een hapje, een drankje, tot zelfs een sfeerlampje op elke tafel. Het is een veelbelovend begin dat je de warmte in de ruimte gauw doet vergeten. De voorstelling neemt je mee naar een melancholische circuswereld waar drama en intriges achter elk stukje gordijn schuilen. Heel snel wordt duidelijk dat dit een wel zeer eigenzinnige variétéshow gaat worden. Elk personage vertoont tekenen van prettig gestoordheid: bebloede kledij, wapens die her en der opduiken of een blik die je zo doordringend aankijkt, dat het lijkt alsof je tegenover Hannibal Lector himself zit. Een lach en een traan nemen je weg van de dagdagelijkse realiteit en sleuren je al gauw mee naar deze zelf gecreëerde Mad World.

mad2

Vanaf het begin van de voorstelling word je meegesleurd in de kleurrijke, soms psychedelische wereld van deze derdejaars. Geen enkel personage is hetzelfde, wat maakt dat je altijd wel ergens een connectie met iemand vindt. Ze triggeren je steeds voldoende om je af te vragen wat er achter de verschillende personen schuilgaat en wat de relaties onderling zijn. Met goocheltrucs, schaduwspel tot zelfs een indrukwekkend staaltje ropeskipping, kan je ervan uitgaan dat menig cultuurliefhebber hier aan z’n trekken komt. Daarbovenop word je dan nog getrakteerd op een goede tot zeer goede personage inleving en enkele sterke zangstemmen, wat dit werk alleen maar een meerwaarde geeft. Je vergeet soms bijna dat je naar mensen kijkt die nog in hun opleiding zitten. Het niveau van deze voorstelling is meer dan goed genoeg om buiten de muren van het Conservatorium te brengen.

Je vergeet soms bijna dat je naar mensen kijkt die nog in hun opleiding zitten

De inspiratie voor de muziek werd gehaald uit het welbekende Youtube fenomeen ‘Postmodern Jukebox’. Het is dan ook heerlijk om te horen hoe alom gekende nummers in een nieuw kleedje worden gestoken en zo een totaal andere sentimentele waarde meekrijgen. Van Lady Gaga naar Celine Dion tot Britney Spears, … allemaal passeren ze de rode loper. De nummers worden tevens naadloos aan elkaar gespeeld door Pieter Smout (af en toe ondersteund door percussie).

mad5

Eén gemis in deze voorstelling is het ontbreken van een scala aan Nederlandstalige liedjes. Ondanks de verrassende, soms eigenzinnige nummerkeuzes, komt de uitspraak van de Engelstalige nummers niet steeds tot zijn recht, wat het niveau bij sommigen iets naar beneden haalt. Niettegenstaande blijft het een werk dat je geboeid houdt en gerust nog een vervolgverhaal mag en kan krijgen!

Mad World is een werk dat je geboeid houdt en gerust nog een vervolgverhaal mag en kan krijgen!

Mad World balanceert tussen fictie en realiteit, jongleert met diepgaande gevoelens en goochelt zich een weg in wat echt is en wat niet. De voorstellingenreeks is ondertussen reeds afgelopen, maar verschillende studenten zijn nog terug te zien in producties als The Elephant Man en Evita.

mad4

Meer informatie over het Koninklijk Conservatorium Brussel en hun toekomstige voorstellingen vind je op www.kcb.be.

Door Wesley Van der Veken

Foto’s: Steven Hendrix