Lysistrata

Wat als… de actualiteit zich aan jouw kant schaart? Een vraag die ze zich bij Theater Rhetorika in Zele niet zullen gesteld hebben bij de keuze van het stuk die ze komend weekend gaan brengen.

No Peace, No Pussy

Lysistrata is een komedie van de Griekse schrijver Aristofanes, en niet tegenstaande hij dit stuk eigenlijk al neerschreef 400 jaar voor Christus is het thema vandaag heter dan ooit. De opvoering van Theater Rhetorika is een bewerking van Alain Pringels.

Je moet als regisseur sterk in de schoenen staan om de juiste grenzen te weten leggen en de kunst beheersen om de acteurs te laten doseren. Debbie Crommelinck is hier meer dan behoorlijk in geslaagd

Lysistrata roept alle vrouwen bijeen om hen ervan te overtuigen dat het zo niet verder kan. De mannen zijn steeds voor lange tijd van huis door militaire opdrachten waarbij ze in bloedige veldslagen talloze slachtoffers maken. En dat terwijl de vrouwen en hun kroost vertwijfeld achter blijven hopend op de terugkeer van hun mannen. De vrouwen besluiten hun sterkste wapen in de strijd te gooien om hun mannen tot andere gedachten te brengen. De heren worden onder de slogan ‘No Peace, No Pussy!’ namelijk op droog zaad gezet zolang ze niet tot inkeer komen. Tot overmaat van ramp leggen de dames ook nog eens beslag op de financiën, waardoor het lijkt dat de heren geen kant meer op kunnen. Lukt het de vrouwen hun stoere testosteronbinken te temmen? Kunnen ze hun eigen driften de baas blijven?

Het lijkt een gemakkelijke keuze om een komedie te brengen, en je zou denken dat het al helemaal niet mis kan gaan als seks en erotiek de hoofdingrediënten zijn. Maar nergens anders lonkt het gevaar zo fel dat het vulgair en plat wordt. Je moet als regisseur sterk in de schoenen staan om de juiste grenzen te weten leggen en de kunst beheersen om de acteurs te laten doseren. Debbie Crommelinck is hier meer dan behoorlijk in geslaagd, doch, op de planken staat een sterke cast die merkbaar al door meerdere woelige watertjes heeft gezwommen. En de kans om hen in het spel alsnog grensverleggend te laten zijn lijkt een beetje gemist wegens net iets te braaf gespeeld. Dat doet niets af aan de fijne humor en de vele symboliek die door het stuk verweven zit, wat sommige scènes heel herkenbaar en de voorstelling echt wel heel plezant maakt.

Theater Rhetorika doet zijn goede reputatie alle eer aan

De lichtverantwoordelijke maakt gepast gebruik van de geboden mogelijkheden en kan het slim gekozen decor volledig tot zijn recht laten komen. Al snel ga je in je zetel achterover leunen en genieten van deze komedie. Theater Rhetorika doet zijn goede reputatie alle eer aan.

Lysistrata is nog op 24, 25 en 26 november te zien G.C. De Wiek te Zele. Tickets kun je bekomen in voorverkoop via www.dewiek.be of aan de balie ter plaatse.

Door Jean-Paul De Corte

Foto’s: Theater Rhetorika