Liever geen geld

Het EWT in Deurne staat al jaren bekend om zijn binnen- en buitenlandse komedies. Directeur Frank De Kaey weet met Liever geen geld een hilarische Franse komedie naar het theater te halen en er dan ook nog eens een oervlaamse vertaling van te maken.

Hilarische komedie

Liever geen geld brengt ons naar de woonst van architect Richard (Maarten Bosmans). Hij woont met zijn vrouw Claire (Dorothy Wuyts) en pasgeboren kind in een klein appartement in Antwerpen. De opdrachten voor Richard bieden zich niet met honderden aan en zijn vrouw heeft een loontje als leerkracht zedenleer. Richard trekt zich van de geldproblemen echter niks aan en is gelukkig met zijn gezinnetje en de mensen rond hem heen. Als blijkt dat hij EuroMillions heeft gewonnen, nodigt hij zijn baas Etienne (Frank De Kaey) en zijn moeder Roos (Chris Mathieu) uit om te tonen hoeveel hij van iedereen houdt. Of dat wederzijds is, valt nog af te wachten.

Alle lof voor het viertal, dat een hilarische komedie op de planken zet. Frank De Kaey springt eruit. Door zijn grote mimiek en hilarische timing, lig je vaak dubbel van het lachen. Chris Mathieu heeft een ontzettend dankbare rol als Roos. De extravagante kleding (de luipaardprint en de overdreven make-up) maken haar verschijning kluchtig door er alleen nog maar naar te kijken. Als de twee tegen het einde van het stuk dan ook nog eens een glaasje te veel op hebben, is het hek helemaal van de dam.

Het stuk is zo geniaal geschreven dat je anderhalf uur lang niet anders kan dan schaterlachen

Dorothy Wuyts en Maarten Bosmans zijn uiteraard ook niet te vergeten. Ze matchen als echtpaar en zijn heel overtuigend in hun personage. Maarten in het verkopen van seniorenflats op paalwoningen en Dorothy als over geëmotioneerde, net bevallen, echtgenote. Het stuk is zo geniaal geschreven dat je anderhalf uur lang niet anders kan dan schaterlachen.

Met Liever geen geld brengt het EWT weer een billenkletser naar Deurne. Niet te missen voor zij die zich een avondje volledig willen laten gaan. Tickets en info: www.ewt.be.

Door Lien Van Doorslaer

Foto’s: Patrick Defort