Legally Blonde


Legally Blonde
, de musical over de charmante Elle, is een begeerde keuze voor amateurverenigingen om op te planken te zetten. Ditmaal in een bewerking van Arte Del Sueño. Het gezelschap haalt zijn meerwaarde uit de totaalervaring die het biedt om de best mogelijke productie neer te zetten, zowel op het podium als daarnaast.

Totaalbeleving

Legally Blonde vertelt het verhaal van de knappe, charmante en hoogblonde Elle Woods. Ze beslist halsoverkop om een rechtenstudie in Harvard aan te Legally Blonde gaan om de liefde van haar leven, Warner, terug te winnen. Tijdens de lessen valt ze echter al snel uit de boot, zeker wanneer ze ontdekt dat Warner een nieuwe liefde vond in de serieuzere Vivienne. Gelukkig kan ze terecht bij Paulette, de excentrieke beautysalonstyliste, die steeds als luisterend oor fungeert. Mede dank zij de hulp van Emmett, de nerdy laatstejaarsstudent, vecht ze met al haar hebben en houden om te slagen voor het vak van professor Callahan de ‘zesjesfan’. Of ze daarin slaagt en de liefde haar zo weer te beurt valt, kan je tijdens de voorstellingen zelf ontdekken.

Nog voor je de schouwburg binnenwandelt, word je als bezoeker ondergedompeld in de wereld van Legally Blonde: een roze loper, oorkondes van Harvard aan de muren, zelfs het toilet is niet aan een metamorfose ontsnapt. Dit oog voor detail zorgt voor een zeer aangename totaalervaring en niet iets wat je enkel in de zaal kan beleven. Zelfs professionele gezelschappen kunnen hier nog wat van leren!

Petje af aan alle spelers die ieder maar liefst drie rollen voor hun rekening nemen

De groep jongelui die in deze productie meedoet is enorm. Het podium wordt vaak ruimschoots gevuld door een enthousiast ensemble dat het beste van zichzelf geeft. Petje af aan alle spelers die ieder maar liefst drie rollen voor hun rekening nemen (ook de hoofdrollen!). De hoeveelheid materie dat ze moeten kennen is daarbij niet te onderschatten. Desondanks het jeugdig enthousiasme missen sommige nummers bij de dansstukken de nodige vonken of het zogenaamde ‘peper in hun gat’. De energie zou tot in het publiek moeten spatten, maar dat is hier helaas niet steeds het geval. De nummers en dansjes zijn echter aanstekelijk en vermakend genoeg om geboeid te blijven. De hoeveelheid volk op scène zorgt er tevens voor dat er altijd wel iets is om naar te kijken. Zonder hen zou de hele entourage van Legally zeker niet hetzelfde showgehalte bevatten.

Specifiek kijkend naar de hoofdpersonages, worden er goede tot zeer goede prestaties neergezet. Rekening houdende met het feit dat er telkens met een ander persoon wordt gespeeld, aangezien je drie verschillende personen voor elke rol hebt, is dat een enorme uitdaging. Iedereen zegt en zingt misschien hetzelfde, maar maakt toch een ander soort evolutie door of reageert net iets anders. Iedereen zit echter goed in zijn rol en laat het geheel mooi tot zijn recht komen. Zangmatig kan er soms iets meer inleving worden geïmplementeerd om het verhaal meer tot zijn recht te laten komen. De nummers worden over het algemeen echter mooi en clean gebracht en leveren spontane reacties en applaus vanuit de zaal. Neem daar het vast achtergrondkoor bij, dat de nodige ondersteuning biedt bij de ensemblezang je krijgt een gezapig, symfonisch geheel. Een extra pluim gaat sowieso nog naar de drie dames die Elle Woods voor hun rekening nemen en daardoor 90 tot 95% op het podium staan en het beste van zichzelf blijven geven.

Arte Del Sueño bewijst voor het negende jaar op rij dat ze een doordachte totaalbeleving op poten kunnen zetten

Een zeer groot pluspunt in deze voorstelling is het sublieme werk dat de decorploeg heeft verwezenlijkt. Er is goed nagedacht over de verschillende manieren waarbij ze decorstukken binnenrijden doorheen de verschillende zij- en achterwanden. De gigantische pilaren die kunnen worden gedraaid, en zowel personages als props herbergen, leveren telkens een verrassend nieuwe scène op.  Alle aspecten komen nog meer in de kijker dank zij een aangenaam lichtplan. Hoewel er aan de buitenkanten van de stage soms te weinig licht was om alle ensembleleden te versterken, krijgen we toch de meerwaarde te zien dat het kan opleveren. Een mooi voorbeeld zijn de springtouwen en make-up die worden opgelicht met blacklights bij het nummer ‘Voel je de klap van de zweep’.

Arte Del Sueño bewijst voor het negende jaar op rij dat ze een doordachte totaalbeleving op poten kunnen zetten en zo met succes 23 voorstellingen kunnen spelen! De voorstelling speelt nog tot en met 15 januari in Cc Het Spoor te Harelbekee, maar is nagenoeg volledig uitverkocht. Meer informatie over Arte Del Sueño vind je op www.artedelsueno.be

Door Wesley Van der Veken

Foto’s: Hans Otté