La Cage Aux Folles

Deep Bridge haalt vaste waarde Stany Crets weer van stal als regisseur van hun spektakelstuk La Cage Aux Folles. Maandenlange reclame bracht alvast veel bekend volk op de been voor de première van de musical die in Nederland en op Broadway hoge toppen scheerde. Of de Vlaamse versie aan die eisen kan voldoen, daar bestaat geen consensus over.

Blote benen en pluimen

La Cage Aux Folles brengt ons naar de gelijknamige travestieclub waar uitbater Georges, al jaren getrouwd met Albin (die als topact Zaza hoge toppen scheert),op een dag wordt verrast door de huwelijksaankondiging van zijn zoon Jean Michel. Als blijkt dat de ouders van zijn toekomstige schoondochter ultraconservatief zijn, wordt er in een hels tempo geprobeerd om de club en zijn bewoners om te bouwen tot vrome ‘normale’ mensen.

Revelatie van de avond moet wel Florian Avoux zijn. De jonge acteur krijgt met de rol van butler Jacob een pareltje in de schoot geworpen

De aanloop naar deze première verloopt niet zonder slag of stoot. Twee weken voor aanvang moet Johny Voners noodgedwongen forfait geven voor de rol van Georges. In allerijl gaat regisseur Crets op zoek naar een vervanger die hij vindt in vriend en acteur Koen Van Impe. Met dat in het achterhoofd gaat er veel lof naar Van Impe, die er toch maar in geslaagd is op een recordtempo de tekst uit zijn hoofd te leren. In een interview na de première laat hij de redactie weten dat ze zeker nog niet voor de volle 100% op elkaar zijn ingespeeld en dat voel je wel. Er zit weinig magie in het koppel ‘Georges en Albin’ en hun relatie blijft eerder oppervlakkig. Al kan dat ook deels aan de Vlaamse vertaling liggen die, op sommige momenten, te platvloers wordt.

Koen Crucke speelt als Zaza, naar eigen zeggen, de rol van zijn leven. Al blijft ook hier het personage te veel op de vlakte. Crucke geniet wel zichtbaar van zijn rol en als hij tijdens het applaus een traantje moet wegpinken, is het duidelijk dat hij alles gegeven heeft wat hij in zich had. Revelatie van de avond moet wel Florian Avoux zijn. De jonge acteur krijgt met de rol van butler Jacob een pareltje in de schoot geworpen dat hij dan ook nog eens geweldig neerzet. Avoux krijgt de zaal op zijn hand met groot spel en goede komische timing. 

Een streling voor het oog als het aankomt op pluimen en choreografie

La Cage Aux Folles is wel een streling voor het oog als het aankomt op pluimen en choreografie. Veel lof voor het ensemble dat ons doet vergeten dat het bijna uitsluitend uit mannen bestaat. De blote benen op de bühne zijn echt, de danspassen (op hakken) en de pluimen ook. Noem deze Vlaamse La Cage aux Folles gerust het nog net iets te kleine broertje van de Nederlandse versie. Met iets meer jus wordt hij misschien snel groot.

La Cage Aux Folles is nog tot en met 3 november te zien in Theater Elckerlyc te Antwerpen en op 7 december in Capitole Gent. Meer informatie & tickets vind je op www.deepbridge.be.

Door Lien Van Doorslaer

Foto’s: Wendy de Noier