Kürt Rogiers en Francesca Vanthielen

Kürt Rogiers en Francesca Vanthielen staan oog in oog met elkaar in Assisen – de webcammoord. Als advocaat van de beklaagde en als procureur willen ze respectievelijk de onschuld en de schuld van Jurgen Casteels aantonen. Ze halen al hun overtuigingskracht en overredingstechnieken uit de kast om de volksjury naar de volgens hen juiste beslissing te leiden. Dat zorgt voor vuurwerk in de rechtszaal. Musical Vibes sprak met Kürt en Francesca na afloop van de première. 

Op de momenten die ertoe doen is iedereen stil en aandachtig

In Assisen heeft het publiek een belangrijke rol. Zorgt dat niet voor extra stress op de scène voor jullie?

Kürt: Neen, mij stelt dat net gerust. Ze weten min of meer wat er van hen wordt verwacht: dat het interactief is en dat ze aan het einde mogen beslissen over de schuld of onschuld van de beklaagde. Ik had vandaag tijdens de première echt het gevoel dat het publiek aan het genieten was. Ze hebben vaak gelachen, maar op de momenten die ertoe deden, waren ze echt stil en aandachtig.

Francesca: De vragen die het publiek mag stellen, zijn vooral voor de getuigen. Het improvisatiegedeelte is dus vooral voor hen en voor de voorzitter. Het leuke is dat je de mensen van in het begin echt betrekt en dat ze heel aandachtig zijn, omdat ze weten dat ze vragen mogen stellen tijdens de pauze en dat ze uiteindelijk aan het einde een keuze moeten maken.

Kürt: Wat ook interessant is, is dat we hiervoor al vijf try-outs hebben gehad en vaak komen dezelfde vragen terug. Dus men is enorm geïntrigeerd door dezelfde dingen. Het publiek is echt wel heel oplettend.

Hoe belangrijk waren die try-outs voor jullie? Dan pas konden jullie voor het eerst ook de interactie met het publiek aangaan.

Kürt: Toch heb ik het gevoel dat ik nog nooit zo goed voorbereid ben geweest voor iets. We waren echt wel klaar voor deze première en we waren ook klaar voor de try-outs. Misschien dat de sterkte van de voorstelling net die voorbereiding is. We hebben alles goed door gesproken, we hebben goed gerepeteerd en we weten perfect wat we aan het doen zijn.

 Het leuke is dat je de mensen van in het begin echt betrekt en dat ze heel aandachtig zijn

Jullie kregen ook de hulp van Jef Vermassen. Hoe ging dat in zijn werk?

Kürt: Hij heeft zich vooral beziggehouden met het scenario. Tijdens de repetitieperiode hebben we hem niet gezien. Het was vooral de regisseur, Frank Van Laecke, die met hem heeft mogen samenwerken.

Uiteindelijk zijn er twee antwoorden op de schuldvraag. Varieert dat antwoord echt avond per avond?

Francesca: Het varieert wel, al proberen we ons daar buiten de voorstelling niet te veel over uit te spreken. Het is de bedoeling dat het voor elke toeschouwer een verrassing blijft. Dat is, zeker bij een stuk als dit, erg belangrijk.

Het is een heel ontspannen voorstelling is, maar je gaat toch wel buiten met een boodschap

Tot slot: waarom moet iedereen een keer deel uitmaken van de volksjury van Assisen – de webcammoord?

Francesca: Ik merk dat de mensen die komen kijken het eigenlijk onderschatten om in een jury te zitten. Ze zeggen dat ze wel weten dat het bestaat en het intrigeert mensen sowieso. Maar ze merken nu wel dat ze beslissen over iemand zijn leven, zijn verdere toekomst. Dat is toch wel een heel grote verantwoordelijkheid die je aan burgers overlaat.

Kürt: Ik denk dat het een heel ontspannen voorstelling is, maar dat je toch wel buiten gaat met een boodschap. Dat klinkt een beetje als een flauw cliché, maar zo is het wel. Frank is trouwens ook erg sterk in het figuratieve. Je zit soms echt naar een tableau vivant te kijken. Het is leuk gespeeld, het is een fijn scenario en je hebt interactie.

Assisen is nog tot en met 11 februari te zien in Theater Elckerlyc. Voor meer informatie en tickets kunt u terecht op de website van Uitgezonderd.: www.uitgezonderd.be.

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Wendy de Noier