Kop Of Munt

Samen zijn ze amper 40 lentes oud. Maar een jarenlange ervaring in theater en musical hebben ze al wel. Remi De Smet en Lenny Tosserams, nu nog derdejaars studenten aan Fontys Tilburg, presenteerden aldaar tijdens hun vakantie een volledig zelfgemaakt stuk: Kop Of Munt. Slechts drie voorstellingen momenteel, maar hopelijk krijgt dit stuk nog meer speelkansen!

Sterk geschreven,  krachtig gespeeld

Kop Of Munt vertelt het verhaal van Roos, een heel gewone tiener. Ware het niet dat ze haar papa al lang geleden verloor. Ze komt terecht bij het graf van de jonge Brit Valentine Joe Strudwick. Hij stierf toen hij nog maar 15 jaar was. Roos voelt een sterke connectie met deze leeftijdsgenoot van honderd jaar geleden en kan zich goed herkennen in zijn verhalen. Beide jonge geesten vinden troost bij elkaar.

Remi en Lenny doen je vergeten dat ze nog maar net twintig zijn

Setting van het verhaal is dus het Essex Farm Cemetary. Iedereen heeft wel een beeld van die mooie Commonwealth oorlogskerkhoven. Rijen aan witte grafstenen naast elkaar. Dit beeld wordt door de opstelling van de witte stoelen gesuggereerd. Een dubbele rij stoelen in een vierkant opgesteld. Dit brengt wel met zich mee dat er naar de vier zijden moet gespeeld worden, wat bijkomende moeilijkheden met zich meebrengt. Het ‘rond’ spelen wordt echter heel goed gedaan, je voelt je als toeschouwer op geen enkel moment vergeten. Maar onvermijdelijk mis je op sommige momenten een hechtere connectie met de acteurs. Ook qua belichting brengt dit heel veel extra noden mee en dat is hier en daar spijtig genoeg te zien (of net niet). Het geluid is goed op punt gebracht, de verstaanbaarheid is ook wanneer er weg van je kant wordt gespeeld, zeker voldoende.

Remi De Smet (Valentine) en Lenny Tosserams (Roos e.a.) doen je vergeten dat ze nog maar net twintig zijn. Ze nemen je intensief mee in de wereld waar Roos en Valentine elkaar terugvinden. Lenny heeft de ondankbare job om drie rollen te spelen en heeft het met het switchen soms wat moeilijk om dadelijk de juiste ‘vibe’ te pakken te hebben. Maar als Roos is het steeds op punt. Remi mag de hele voorstelling Valentine spelen en overtuigt makkelijk. Vocaal klinken de mooie songs loepzuiver, zeker na de eerste stresstrillingen in het eerste nummer. De kostuums zijn inventief gemaakt zodat Lenny vrij eenvoudig ook visueel in een ander personage kan springen.

Dit verhaal zuigt de toeschouwer moeiteloos mee in de levensverhalen van Roos en Valentine

Het meest verbazende aan Kop Of Munt, is de manier waarop deze jonge theatermakers een hele diepe laag een emoties in een stuk weet te steken. Zonder op enig ogenblik oppervlakkig te worden, leggen de personages een deel van hun gevoelsleven op tafel. Dit verhaal zuigt de toeschouwer moeiteloos mee in de levensverhalen van Roos en Valentine. Sterk geschreven, krachtig op een scène neergezet. Hopelijk mogen beide jongelingen hun verhaal nog dikwijls vertellen!

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort