Doornroosje

Wysiwyg presenteert de musical Doornroosje in een regie van Lieven Debrauwer. Hoewel dit sprookje alom bekend is, zorgt Wysiwyg ervoor dat de musical in een nieuw jasje wordt gestoken met een cast gevuld met lokaal talent.

Musical vol talent

Het verhaal, gebracht naar de productie van Studio 100,  kent natuurlijk iedereen. Doornroosje wordt verwelkomd als koningsdochter met een groots feest. De drie goede feeën, die uitgenodigd zijn door de koning en koningin, doen elk een wens voor Doornroosje. De slechte fee is woedend omdat zij niet uitgenodigd werd en spreekt een vloek uit over de baby: op haar achttiende verjaardag zal Doornroosje zich prikken aan een spinnenwiel en sterven. Aangezien de derde fee geen wens had kunnen doen, probeert ze de vloek te verzachten door te wensen dat Doornroosje niet zal sterven, maar 100 jaar zal slapen totdat ze zal wakker gekust worden door de man aan wie haar hart toebehoort.

Zowel op zang-, dans- als spelvlak zit de musical goed in elkaar

De cast zet een verbazingwekkend goede prestatie neer. Verschillende personages praten op een andere manier. Zo praten koning Lodewijk en koningin Isabelle in het plat Antwerps, de ouders van prins Norris – de jongeman die eigenlijk de droomprins van Doornroosje zou moeten zijn – met een Duits accent, een goede fee met een Franse rollende ‘r’ enzoverder. Dit zorgt enerzijds voor een frisse insteek, en brengt anderzijds komische momenten teweeg brengt. Zowel op zang-, dans- als spelvlak zit de musical goed in elkaar. Op spelvlak blinken koning Lodewijk en koning Isabelle uit met hun geweldig samenspel. Op zangvlak valt de weddenschapsgospel tussen de drie goede feeën en de slechte fee enorm in de smaak. Ook de verteller zet een prachtige prestatie neer met een enorm laag bereik. Daarbij ook zeker vermeldingswaardig is de samenzang van het ensemble. Wat een prestatie! Jammer is dat er soms, door de vele tekst in een nummer, bepaalde woorden verloren gaan – mede door het slecht geluid op bepaalde momenten. Het is duidelijk dat er gewerkt is aan de dans. Alles wordt op eenzelfde manier uitgevoerd en over het kleinste detail wordt gedacht.

Waar Wysiwyg een pluim voor krijgt, is voor de live muziek die ze brengen tijdens het verhaal. Dit is een enorme meerwaarde wat het niveau van de musical een aantal trappen verhoogt. De muzikale leiding van Hans Vercauteren zorgt er daarnaast ook voor dat het orkest steeds samen is met de cast. De kostuums en het decor zorgen ervoor dat het sprookje helemaal tot leven komt. Ook heel leuk zijn de verschillende kapsels van de cast, zeker die van de drie goede feeën waar er lampjes in het haar zitten. Een klein minpunt is de representatie van de draak waarmee Jonathan vecht. De draak moet voor spanning en angst zorgen, maar het is hier te duidelijk dat het een aantal mensen in een zwart pak zijn. Een idee zou kunnen zijn om het gevecht met de draak in de coulissen te laten door gaan, of een groot hoofd te maken voor de draak en deze enkel op het podium te plaatsen. De lichtschakeringen zorgen voor verschillende mooie beelden op het podium, hoewel het soms jammer is dat er mensen in het donker staan.

Waar Wysiwyg een pluim voor krijgt, is voor de live muziek die ze brengen tijdens het verhaal

Hoewel Doornroosje voor niemand onbekend is, heeft Wysiwyg het voor elkaar gekregen om een aantal nieuwe elementen toe te voegen aan het verhaal. Met de juiste dosis humor, het talent van de cast en het leuke decor en kostuums ontstaat er een mooi totaalplaatje.

Doornroosje speelt nog tot en met 29 oktober in CC Vredeberg in Lier. Meer informatie en tickets vind je op www.wysiwygvzw.be .

Door Amber Degeest

Foto’s: Patrick Defort