Jubileumconcert JTO

Het was in 1993 dat enkele studenten in het kader van een crea-stage een toneelgroepje oprichtten. Ze noemden het ‘Ondersteboven’, want dat was nu eenmaal het thema waar deze kerels rond moesten werken. Paule Bosch, toen docente Nederlands, keek ernaar en zag dat het goed was. 

Nostalgie ten top

In 2001 breidde de groep uit naar een heuse theaterschool. Toen uniek in Sint Niklaas, en zelfs in heel het Waasland, en algauw bleek dat de jeugd uit de regio dit initiatief wist te smaken. Vandaag volgen bij JTO ruim 200 leerlingen uit diverse uithoeken van Vlaanderen wekelijks les en repetitie. Als erkende cultuur-educatieve instelling kunnen zij terecht op de steun rekenen van de Vlaamse Overheid waardoor JTO jaar na jaar verder kan werken aan hun missie: jongeren activeren in hun sociale en persoonlijke ontwikkeling, en dat van hun talent op basis van een boeiende, educatieve en leuke hobby. Vaak zien we dat leden van JTO zich verder gaan ontplooien in het kunstonderwijs, intussen televisiepersoonlijkheden zijn en zelfs een internationale carrière uitbouwen. De JTO-ers in opleiding zijn ook graag geziene auditanten bij musicalverenigingen her en der in Vlaanderen.

Een vereniging die gedurende 25 jaar honderden jonge mensen de tijd van hun leven heeft bezorgd moet gevierd worden

In de loop van de voorbije 25 jaar heeft JTO ook musicalproducties gemaakt. De meeste waren producties van eigen hand. Jos Dom zorgde voor de teksten en JTO- bezieler en artistiek leider Stefan Van Guyse maakte de muziek voor o.a. Het Oneindige Verhaal en Alleen Op De Wereld. Stefan Van Guyse schreef ook tekst en muziek voor Magrasda en Lotje-De Musical. In 2013 waagden zij zich aan een Broadway-productie en brachten ze 13 voor het eerst naar België, die ze zelf vertaalden naar het Nederlands.

Een vereniging die gedurende 25 jaar honderden jonge mensen de tijd van hun leven heeft bezorgd moet gevierd worden. Bij JTO doen ze dat met een concert waarin de huidige jongeren in opleiding herinneringen ophalen aan de voorbije 25 jaar. Zij worden daarin bijgestaan door hun docenten en naast fragmenten en liedjes uit hun musicalproducties, tonen zij ook hun kunnen in andere theatervormen zoals bewegingstheater. Filmpjes met de vraag “Wat als?” die de jongeren zelf hebben gemaakt binden het geheel aan elkaar.

Dit is wellicht niet enkel de overgang naar 2019, maar ook naar de volgende 25 jaar

Nostalgie ten top, met als extraatje een teaser van de nieuwe JTO-productie Kleine Draak – de musical. Dit is wellicht niet enkel de overgang naar 2019, maar ook naar de volgende 25 jaar JTO.

Kleine Draak is vanaf 28 januari te zien op verschillende locaties. Meer informatie & tickets vind je op www.jto.be

Door Jean-Paul De Corte

Foto’s: GAEV