Jervin Weckx

Het komt niet dikwijls voor dat een acteur dezelfde rol speelt in twee verschillende talen. Laat staan dat dit gebeurt in een tijdsspanne van enkele maanden. Jervin Weckx heeft dit speciale voorrecht als Gabe in Next To Normal. Begin december speelde hij nog bij proMITHEus in het Nederlands en vanaf donderdag staat hij in het Frans op de planken bij Tobiarts. Musical Vibes sprak met hem.

Dit moét je gezien hebben

Je speelt op enkele maanden tijd, dezelfde show in twee verschillende talen. Wat doet dat in je hoofd?

Het leuke is, dat het voor een soort chaos zorgt die ik dan ook kan meepakken in mijn spel. Hoewel het stuk hetzelfde is, zijn het echt twee verschillende voorstellingen. Ze zijn heel anders in regie, je hebt een andere cast en een ander decor, waardoor je ze nog goed uit elkaar kan houden, maar er komen heel veel addertjes bij kijken. Bijvoorbeeld de timing in de nummers of klankverschillen zoals in het woord Xanax, waar de klemtoon helemaal anders is. Dat zijn zo van die kleine zaken die in je hoofd rondspoken, maar tot nu toe is het me gelukt om de twee versies helemaal uit elkaar te houden. Ik ben nog niet in het Frans begonnen bij de Vlaamse versie en omgekeerd evenmin. Hopelijk blijft dat zo!

Krijg je een dieper inzicht in de voorstelling door de twee verschillende insteken?

Ja, absoluut. Doordat de cast heel anders is, gebeurt de interpretatie ook anders. Zeker omdat Gabe heel hard gehecht is aan zijn moeder, probeer ik zoveel mogelijk na te gaan hoe Diana reageert op hem. Daardoor krijgt Gabe, maar ook het totaalplaatje een heel andere invulling. Dat maakt alles anders, maar het klopt even goed in beide versies.

Hoewel het stuk hetzelfde is, zijn het echt twee verschillende voorstellingen

Wat is voor jou het mooiste moment?

Het mooiste moment, of toch een van de mooiste, want ik heb er meer, dat is het begin. Het allereerste beeld dat je als publiek krijgt, is een normaal gezin. Een gezin dat wakker wordt en begint te functioneren en gaat ontbijten. Ze babbelen met elkaar op een nagenoeg doodgewone manier. Dit lijkt echt een gezin als alle anderen. Tot dan het eerste moment komt dat je merkt dat er toch iets een beetje anders is. Wanneer de boterhammen de grond op vliegen geeft dat toch een klik voor het publiek dat er ergens een kink in de kabel is. Voor mij is het leuk dat ik daar gewoon in dat gezin meedraai. Als je het verhaal al kent, dan denk ik dat je die scène helemaal anders bekijkt dan de eerste keer.

Vocaal is het geen lachertje, is er een moment waar je toch altijd blij van bent dat het voorbij is?

Dat zal toch wel ‘I’m Alive’ zijn. Dat is het grote rocknummer van Gabe. Het is gewoon een stevig nummer maar daar komt bij dat Gabe als heel energiek mannetje de hele tijd zit rond te rennen, overal aan te hangen en dat maakt het extra spannend. Maar het is zo ongelooflijk goed geschreven, je hebt dan het orkest dat volledig met je meegaat, gitaren, drums en je voelt dat je met z’n allen in een soort stroom komt. Voor dat je het weet is het nummer alweer voorbij.

Zelfs al is het niet in elk gezin zo dramatisch als een bipolaire stoornis, elk huisje heeft echt wel z’n kruisje

Waarom moet iedereen komen kijken?

Ik denk dat Next To Normal een musical is die iedereen moet gezien hebben. Het is gewoon een verhaal dat moet verteld worden omdat het voor veel mensen misschien ver van hun bed lijkt maar er zijn enorm veel mensen die in hun dagelijks leven geconfronteerd worden met een of meerdere aspecten uit het leven van de Goodmans. Zelfs al is het niet in elk gezin zo dramatisch als een bipolaire stoornis, elk huisje heeft echt wel z’n kruisje. Deze voorstelling gaat over het kruis dat deze familie met zich meedraagt, maar ik denk wel dat iedereen zich wel ergens in kan herkennen in de voorstelling. Dat is het mooie hierin, het brengt het verhaal op een verstaanbare manier naar het publiek over. Daarom vind ik dat dit een show is die je eigenlijk écht moet gezien hebben!

Deze Franstalige Next To Normal speelt van 27 december 2018 tot en met 6 januari 2019 in Bozar te Brussel. Elke voorstelling is zowel in het Nederlands als het Engels boventiteld. Meer info & tickets op www.nexttonormal.be.

Door Patrick Defort

Foto: Patrick Defort
Scenefoto’s: Bruno Mullenaerts