Jorgie Porter, Keith Jack en Mica Paris

Als je fan bent van Fame, de film, de serie of de musical, dan moet je je komende week naar het Kursaal Oostende reppen. De Engelse tourversie legt aldaar aan om er zeven shows te spelen. Een niet te missen kans voor bovenvermelde fans, maar ook voor de gewone musicalliefhebber. Deze Fame versie is zeer leuk gemaakt en is zeer smaakbaar! We hadden een kort gesprekje met drie leden van de briljante cast van deze Fame.

Passie en vuur!

Jorgie Porter (Iris Kelly) is een ballerina van opleiding maar werd op jonge leeftijd opgepikt door de producenten van de soapserie Hollyoaks. Ze was ook een van de sterren bij Dancing On Ice. Ze stapte uit Hollyoaks om de wereld te tonen dat ze meer is dan enkel een mooi snoetje (ze stond recent nogmaals in “FHM’s 100 Sexiest Women List”. Zang is niet haar sterkste punt, maar gelukkig genoeg is Iris Kelly geen zangrol.

Keith Jack (Nick) is al aan zijn zesde musical bezig. Hij is gekend als acteur en zanger in het Verenigd Koninkrijk. Als volbloed Schot uit Edinburgh woont hij voltijds in Londen omdat het werk daar te vinden is. Maar hij reist zoveel mogelijk terug naar zijn thuisstad. Musical is zijn passie, zijn favoriete show is The Phantom Of The Opera, waar hij binnen 10-15 jaar hoopt in mee te kunnen spoken.

Mica Paris (Miss Sherman) zingt al Gospel van haar zeven jaar. Optreden zit in haar bloed, ze werkt voor TV, radio en heeft haar eigen zangcarrière uitgebouwd. Na een eerste boek uitgebracht te hebben in 2008, schrijft ze momenteel aan een tweede dat zal gaan over het leven van vrouwelijke artiesten. Fame is ook voor Mica haar zesde musical. Ze rolde in het genre in 1994 toen vriendin Chaka Khan iemand zocht om haar te vervangen in Mamma Wants to Sing.  Ze kijkt uit naar de shows in Oostende om er op hetzelfde podium te staan als haar “all time example” Marvin Gaye.

Fame gaat over het gevecht om volwassen te worden en je weg te vinden in de wereld. Jorgie herkent in het verhaal haar jaren op de middelbare school. “Alles voelt zo bekend aan, het harde werken, de mooie en de heel slechte momenten.” Mica blijft deze show om die reden ook zo graag spelen. “Fame gaat over tijden waar de leerkrachten bijna surrogaat ouders waren voor de leerlingen. Miss Sherman, is degene die er moet voor zorgen dat die bende ongeregeld ook academische kennis opdoet. Zij doet dat heel strikt maar dat is puur omdat ze van haar leerlingen houdt. De rol is werkelijk op mijn lijf geschreven, al haalde ik ook inspiratie bij mijn zus die zelf ook lesgeeft.”

Je passie combineren met reizen is een van de mooiste zaken die je kan doen

Over het moeilijkste om in deze show te spelen is er bij alle drie geen twijfel: de choreografieën! Mica is dolgelukkig dat zij niet moet mee dansen want de choreo’s van Nick Winston zijn zeer moeilijk. Jorgie vindt het juist fantastisch om elke avond te kunnen dansen voor publiek. “Dat was ooit mijn droom als ballerina en nu komt die uit in een musical. De leerperiode was zeer intens en moeilijk, elke beat is nagenoeg een beweging maar de groep is zo getalenteerd en gepassioneerd dat we er samen zijn doorgekomen.” Keith beaamt dit volmondig. Voor hem is de ademsteun het lastigste tijdens die helse choreo’s. “Het ritme is enorm strak en maakt dat je zeer goed op je ademhaling moet letten om te kunnen zingen. Maar het eindresultaat mag gezien worden!”

Het tourleven is een apart leven, deze Fame trekt al rond sedert mei 2018 maar onze drie acteurs doen het met volle plezier. Mica heeft het iets lastiger met het tempo van acht shows per week en de combinatie van haar eigen optredens en programma’s. Aan de andere kant is het zeer uitzonderlijk dat ze langer dan zes maanden blijft spelen in een en dezelfde show. “Normaal gezien ben ik al na drie maanden weg. Maar door het mooie verhaal en door de hechte familie die cast en crew hier vormen blijf ik dit zo graag doen!”. Jorgie en Keith vinden het tourleven “the best”. Je passie combineren met reizen is een van de mooiste zaken die je kan doen volgens hen. Het is ook enorm fijn om jezelf te kunnen tonen aan familie, vrienden en het grote publiek op een andere manier dan ze gewoon zijn.

Deze Fame is een prachtige, zeer sterk gemaakte versie door een team dat voor elkaar door vuur zou gaan

Allen hebben ze compleet verschillende favoriete momentjes in Fame. Voor Jorgie zijn dat de vele, kleine replieken die zo grappig of emotioneel zijn, maar telkens een nagel op de kop geslagen. Muzikaal is het Mica’s solo, die zo vol power en emotie zit. Voor Keith is het de eerste scène tussen Nick en Serena. Die zit vol gevoel. Het duet ‘Love Scene’ tegen het einde van de show is zijn muzikaal hoogtepunt. Voor Mica is het de passie en vriendschap van de cast. Je kan op elk moment zien dat ze voor elkaar door het vuur zouden gaan. De eensluidende boodschap van deze drie artiesten is duidelijk: deze Fame is een prachtige, zeer sterk gemaakte versie door een team dat voor elkaar door vuur zou gaan. Dat laatste geeft deze show nog een extra dimensie!

Fame speelt van 5 tot en met 10 augustus in het Kursaal te Oostende. Meer informatie en tickets vind je op www.kursaaloostende.be.

Ons verslag van de pers preview vind je hier terug: www.musicalvibes.net/fame-kursaal-oostende

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort