Joke van Robbroeck

Joke van Robbroeck studeerde af aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten en was te zien in musicals zoals Marie Antoinette, The Sound of Music en Grease. Volgend seizoen speelt zij de rol van Val in A Chorus Line. Wij hadden hierover een kort gesprek met haar.

Nog heel veel dromen

Vind je het spannend om mee te doen in A Chorus Line?

Ja, ik vind het heel spannend! We hebben nu nog even vijf maanden rust, ook omdat Grease nu klaar is. Vanaf eind september gaan we echt beginnen.

joke2

Waar ligt voor jou de uitdaging in A Chorus Line?

Voor mij vooral qua dans. Omdat het heel technisch gaat worden en ja, dat is toch wel een hele grote uitdaging.

En op welke manier is de rol die je speelt een uitdaging? Hoe ga je die naar jezelf interpreteren?

Ik heb de film gezien en een paar YouTube filmpjes. Het is altijd leuk dat je af kan kijken, maar ook dat je het gewoon kan loslaten en het jezelf eigen maken. Ik denk dat je als actrice sowieso altijd wel iets van jezelf in een rol verwerkt. Dat is ook een uitdaging, maar wel heel leuk om te doen. Heel veel dingen uitproberen en ook weer loslaten om nieuwe dingen te ontdekken.

Het is echt een kijkje achter de schermen van hoe het er bij een auditie aan toe gaat

Was de eigenlijke auditie ook zo’n proces als ze dat ze in A Chorus Line laten zien?

Min of meer. We moesten wel een paar keer op een lijn staan, omdat ze mensen bij elkaar wilden zien. Het was dus wel te vergelijken, ja. Het is echt een kijkje achter de schermen van hoe het er in het echt aan toe gaat.

joke3

Je hebt als Vlaamse de musical Grease in België gespeeld met een Vlaamse tongval. Is het niet wennen om weer in het Nederlands te moeten spelen?

Vlaams heeft een hele andere tongval dan het Nederlands. Ik heb er in België heel erg aan moeten wennen en behoorlijk moeten switchen, omdat er ook heel veel woorden werden vervangen. Toen ik terug in Nederland kwam… echt, dat was heel moeilijk. Nederlands is toch niet mijn eigen taal, dus dat gaat niet vanzelf. Maar ik heb in Nederland gestudeerd en speelde al vanaf het begin mee in de Nederlandse versie van Grease en dat hielp. Het was dus gewoon weer even wennen.

Ik wil heel graag een eigen voorstelling maken met een groep muzikanten

Waar zien we jou over vijf jaar?

Goh, dat weet ik niet… Ik wil sowieso heel graag een eigen voorstelling maken met een groep muzikanten, een beetje muziektheater. Ik zou dus heel graag die richting uit gaan en misschien ook eens toneel. Ik heb eigenlijk nog heel veel dromen en toekomstwensen. Nu maar hopen dat die in vervulling gaan!

Ik denk dat dat wel goed moet komen!

Haha, dankjewel!

joke4

A Chorus Line is vanaf  5 november te zien in verschillende Nederlandse theaters. Meer informatie en tickets vind je op www.dommelgraafencornelissen.nl.

Door Dianne Roskam/Annemarijn Clement

Foto’s: Wendy de Noier