Joke Emmers

Joke Emmers is in musicalland een nobele onbekende. We konden haar wel al zien in televisieseries als Den Elfde Van Den Elfde, Callboys en Beau Séjour. Ook in theaterstukken en De Slimste Mens Ter Wereld was ze te vinden. Begin 2019 zal ze haar eerste musicalrol spelen als Marva Vereecken in Iedereen Beroemd. Musical Vibes sprak met haar.

Een fantastische leerschool!

Joke, hoe kom jij in een musical terecht?

Ik werd gebeld door Frank Van Laecke. Die vertelde me dat hij Iedereen Beroemd ging maken en dat hij mij erin wou. Dat vond ik wel echt heftig, want ik ken de musicalwereld niet. Maar het leek me ook een hele leuke uitdaging, zoiets nieuws, een grote leerschool. Dus toen heb ik maar ja gezegd. Ook omdat ik het een heel mooi verhaal vind natuurlijk.

Kende je het verhaal ervoor al?

Ja, ik had de film al gezien. Toen ik elf en toen ik zeventien was, denk ik. Ik vind dat gewoon een mega mooie film. Het verhaal leent zich ook heel erg om er een musical van te maken. Ik ben wel blij dat dit nu gaat gebeuren. Met muziek van Jelle Cleymans, dat gaat keimooi zijn! Ik ben heel benieuwd wat hij er allemaal voor gaat schrijven!

Wat is voor jou de grootste uitdaging in het hele project?

In een musical staan! Natuurlijk heb je als actrice daar helemaal geen ervaring mee. Zo zingen en bewegen in zo’n grote bombastische productie, want dat is musical in mijn hoofd nu eenmaal. Maar dat zal wel meevallen zeker? (lacht) Maar het zingen, het juiste stemgebruik en het controleren terwijl je aan het spelen bent, dat is een uitdaging. Ik verlies me meestal in mijn spel, dus dan alles gecontroleerd blijven doen zal wat werk vragen.

Het zingen, het juiste stemgebruik en het controleren terwijl je aan het spelen bent, dat is een uitdaging

Je hebt met Sven De Ridder ook iemand die voor de eerste keer in een musical staat, wat gaan jullie aan elkaar hebben denk je?

Ik denk dat we allebei doodzenuwachtig en onzeker gaan zijn. Ik denk dat ik meer aan hem ga hebben dan hij aan mij (lacht). Ik ga gewoonweg heel veel van hem kunnen leren omdat hij al zo lang bezig is. Ik ben echt nog maar vijf jaar bezig, ik ben nog een groentje hé! Hij staat qua timing en humor zo ver. Maar ik denk dat we elkaar wel goed gaan steunen in deze zoektocht. Het klikt in alle geval al goed tussen ons.

Zie je problemen qua zang?

Ik krijg gelukkig wel een zangcoach. Ik was wel heel blij dat mijn Lucky Manuelo zo goed ging, ik was verbaasd van mezelf (lacht). Ik heb toch al drie lessen gehad! Ik heb niet zo’n denderende stem als in, ze is heel rap en moe, maar ik heb in de periode ervoor wel genoeg rust om mijn stem te kunnen laten ontspannen. Door de juiste zanglessen ga ik het ook wel aankunnen denk ik.

Het is gewoon een eer om met een van de grootste musicalregisseurs te mogen samenwerken

Je kan met Frank Van Laecke samenwerken als regisseur, kende je hem?

Dat vind ik wel vet, ja. Ik kende hem zeker. Dat is ook een reden om mee te doen! Omdat hij zo veel ervaring en kunde heeft. Het is zo fijn, nu belt hij af en toe al met zijn ideeën. Hij is er al zo fel mee bezig, het is gewoon een eer om met een van de grootste musicalregisseurs te mogen samenwerken. Zeker nog als eerste musical! Het gaat ook een fantastische leerschool zijn. Gewoon fantastisch!

Iedereen Beroemd speelt van 15 februari tot en met 10 maart 2019 in theater Elckerlyc te Antwerpen. Meer info & tickets op www.judastheaterproducties.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort