Joanne Telesford

Op 16 januari maakte producent Stage Entertainment drie nieuwe namen bekend voor Disney’s AIDA. Deze voegen zich bij de drie eerder bekendgemaakte hoofdrollen. Wij mochten kort spreken met Joanne Telesford, die de rol van Kandake gaat vertolken.

Eigen invulling

Kun je wat vertellen over jouw rol?

“Nou, ik kan er niet heel veel over vertellen, want in de vorige uitvoering van AIDA was het de vader van Aida die een rol speelde. De regisseuse heeft dit keer gekozen voor een moeder. Ik weet wel dat ze een krijgskoningin is en een trotse, sterke vrouw. Dat vind ik altijd heerlijk om te spelen. Maar ze is vooral ook moeder en dat ben ikzelf ook. Ik weet niet of ik heel diep zal moeten graven voor deze rol, maar ik weet wel dat het een hele bijzondere rol gaat worden.”

Hoe is het voor jou om een hele nieuwe rol te spelen in een musical wereldwijd bekend is?

“Ik vind het fantastisch. Ik ben er heel trots op. Het is ook gelijk de wereldpremière. Nederland is het eerste land waar ze AIDA op deze manier gaan uitvoeren. Ik mag gewoon mijn eigen invulling gaan geven aan de rol en dat zullen ze in andere landen weer gaan spelen. Dus dat vind ik super bijzonder.”

Als je met twee vingers in je neus gaat spelen, dan denk ik dat je moet stoppen

Wat wil je van jezelf meenemen in Kandake?

“Ik zal vanuit mijn eigen moederschap gaan spelen. Daarnaast wil ik me ook gaan inlezen in de cultuur van het oude Egypte, maar ik denk niet dat de moeders van toen heel veel verschillen van mijn Surinaamse moeder.”

In Disney’s AIDA speel je de moeder van Aida. Heb je Gaia Aikman, die je dochter gaat spelen, al ontmoet?

“Ik ken Gaia nog van de Lion King in 2004, toen speelde ze kleine Nala en ik de moeder van Simba. Gaia heb ik voor mijn gevoel een beetje begeleidt het musicalvak in. Eigenlijk heb ik al moedergevoelens naar haar. Toen ik haar zag in TINA voelde ik zo’n trots. Ze heeft zich tot zo’n fantastische actrice, zangeres en vrouw ontpopt.”

Nederland is het eerste land waar ze AIDA op deze manier gaan uitvoeren

Waar kijk je het meest naar uit?

“Ik heb oprecht zin in alles! De eerste repetitiedag is altijd zo leuk en spannend, maar ook om dan iedereen te zien en te ontmoeten. Ik kijk uit naar het nummer ‘The gods of Nubia’. Dat is echt mijn favoriete nummer uit de voorstelling. Ik kijk uit naar de première natuurlijk en dat we dan elke dag met elkaar mogen spelen in het theater. Je wordt op dat moment echt one big happy family. Je ziet elkaar nog meer dan je eigen familie. Oh! En ik kijk uit naar de eerste try-out! Dat vind ik misschien nog spannender dan de première.”

Ben je dan nog steeds gespannen voordat je op moet?

“Zeker, het is een gezonde spanning en ik hoop dat ik die altijd hou. Als je met twee vingers in je neus gaat spelen, dan denk ik dat je moet stoppen. Terwijl als je iedere keer die kleine knoop in je maag voelt, ben je ook alerter op dat je het goed speelt. Daar gaat het natuurlijk om als actrice.”

Meer informatie en kaartverkoop via aidademusical.nl

Door Bellise von Raesfeld Meijer

Foto’s: Bellise von Raesfeld Meijer