Joanne Clifton en Ben Adams

Flashdance de Musical brengt in wezen een liefdesgeschiedenis. Door omstandigheden lijkt die onmogelijk, maar toch lijkt het met vallen en opstaan goed te komen voor de twee geliefden. Joanne Clifton en Ben Adams zijn deze verliefde ruggengraat als Alex en Nick. Musical Vibes sprak met hen na de première in Oostende.

Massaplezier

Hoe valt het toeren mee voor jullie?

Joanne: We zijn nu al meer dan een jaar aan het toeren. Internationaal geeft wel wat verandering. In het Verenigd Koninkrijk veranderen we elke week van stad. Nu blijven we meer weken ter plaatse. We zijn net naar Zuid-Korea geweest en nu zijn we hier. Het is toch zeer prettig, een beetje als vakantie.

Hebben jullie tijd om iets van de steden te zien?

Joanne: Ja hoor!

Ben: Overdag zeker en vast, ja. We gaan Brugge bezichtigen, dat is heel mooi, ik ben er al een keer heel kort geweest.

Joanne: We zouden ook graag een boot huren om een dagje te gaan varen. Maar we hebben er nog geen kunnen vinden!

Vertel ons een iets van jullie rollen

Joanne: Ik speel Alex, een negentienjarige, ik ben al wel de dertig voorbij, maar ik doe veel make-up op (lacht). Ze is een lasser overdag en een flashdanseres ‘s nachts. Ze wil heel graag in de dansacademie geraken, maar daar heeft ze het geld niet voor. Ze wordt verliefd op deze man hier (wijst naar Ben).

Ben: Zo’n makkie om dat voor mekaar te krijgen!

Joanne: En hij betaalt de academie zodat ze een auditie krijgt. Ze heeft een mentor, Hannah, gespeeld door Ann. Zij motiveert Alex om door te gaan en te proberen. Meer ga ik niet vertellen, daarvoor moeten de mensen maar komen kijken! Het moeilijkste aan mijn karakter is het fietsen! Ik kan dat helemaal niet. Vandaag had ik geluk, ik moet normaal gezien een soort van 8 maken op het podium, ik ben vandaag tot aan de eerste bocht geraakt. Dat gebeurt niet dikwijls.

Ben: Ik heb eigenlijk niets uitdagend in mijn rol. Ik wandel veel. Ik ga trappen op en af.

Joanne: Je moet wel doen alsof je verliefd bent op mij!

Ben: Dat is waar, dat is een grote uitdaging elke keer weer! (lacht). We maken veel ruzie op het podium, dat is ook wel leuk. Het is een hele leuke musical om deel van uit te maken. We hebben allebei initieel voor zes maanden getekend, maar we amuseren ons zo goed dat we al bijgetekend hebben voor meer dan een jaar nu. Dat toont toch wel aan hoeveel plezier we maken op de scène. Ik denk dat het publiek dat wel aanvoelt en vanavond was daar wel weer een bewijs van. Het is overal zo waar we komen, we krijgen enthousiaste reacties en op het einde dansen de mensen gewoon mee. Iedereen gaat naar huis met een fantastisch gevoel en dat is toch waar musical ook over gaat: je amuseren voor een paar uurtjes.

Je hebt gewoon veel energie nodig om de rol te spelen dus je moet genoeg eten

Door de verschillende decoropstellingen wordt de voorstelling vrij technisch, is dat iets wat jullie ook voelen?

Joanne: Ik moet alleen een bank verplaatsen, jij iets?

Ben: Normaal gezien niets, maar vanavond heb ik mijn eigen bed moet verplaatsen! Kan je je dat inbeelden?!

Joanne: Was er niemand?

Ben: Nee, ik zag dat er niemand was dus heb ik het maar zelf gedaan. Ik heb de luxe om veel rondgereden te worden door iedereen (lacht). Het is inderdaad heel technisch omdat de decorstukken veel verschoven worden om andere locaties te creëren. En al die stukken zijn toch vrij zwaar! Ze zijn van massief staal gemaakt en het zijn zeer stevige constructies. Ik heb toch een beetje medelijden met iedereen die ermee moet sleuren. Ze doen het echter fantastisch goed en ze zijn heel sterk!

Joanne, je speelt een negentienjarige, hoe geef je de energie van een negentienjarige?

Joanne: Ik eet veel! Heel veel taart ook. Vandaag heb ik pasta en mosselen gegeten. Je hebt gewoon veel energie nodig om de rol te spelen dus je moet genoeg eten.

Ben: Inderdaad!

Iedereen weet dat Flasdance een prachtige score heeft, maar er zijn ook enkele hele mooie originele nummers

Wat vinden jullie de mooiste scène?

Ben: Ik denk dat dat de ballade is die wij zingen ‘Here and Now’. Dat nummer is zelfs uitgebracht en je kan het ‘hier en nu’ beluisteren op itunes en spotify. We waren zelfs nummer 1 in het VK. Ook in de VS gaat het heel hard om de een of andere reden, geen idee waarom, want daar hebben we niet gespeeld! Dus als je het wil beluisteren, Ben Adams en Joanne Clifton – Here And Now. Het is ook gewoon een prachtig nummer.

Joanne: Ga naar Spotify, ga naar Spoitfy!! (lacht).

Ben: Iedereen weet dat Flasdance een prachtige score heeft, maar er zijn ook enkele hele mooie originele nummers. Dit is er een van. Dat is een van de redenen dat dit mijn favoriete scène is.

Joanne: Ik moet je gelijk geven, ik denk dat het ook mijn favoriete scène is. Het is daarbij ook nog een nummer waarbij ik eens niet moet dansen, heel relax!

Ben: Ja, dan zijn we maar aan het roepen naar elkaar.

Ann is er sinds Zuid -Korea bij, hoe is het om met haar samen te werken?

Joanne: Fantastisch! Ze is prachtig.

Ben: We hebben veel tijd met haar doorgebracht in Zuid-Korea en we hebben haar daar goed leren kennen. Ze is echt heel lief, zo heeft ze ons zelfs voor een BBQ bij haar thuis uitgenodigd!

Joanne: Ja, dat is waar!

Ben: Ze heeft ons wel uitgenodigd toen we nog in Korea waren, sindsdien heeft ze er wel niks meer over gezegd.

Joanne: Ja, misschien is ze van gedachte veranderd?

Ben: Maar dat maakt niet uit, we zullen sowieso gaan. We nemen dan wel alles mee en gaan daar eten. In haar tuin of desnoods voor de poort (lacht).

Het is een mooi spektakel met ongelooflijke knappe choreo’s

Waarom moet iedereen nog komen kijken naar Flashdance?

Ben: De voornaamste reden is dat Ann meespeelt en dat zeer goed doet. De tweede belangrijkste reden is dat ik erin meespeel en ik het briljant doe. De derde reden is dat er nog andere mensen in meespelen.

Joanne: (lacht).

Ben: Nee, serieus, als je een supertoffe tijd wil hebben, mee komen dansen, dan moet je hier zijn. Het is een mooi spektakel met ongelooflijke knappe choreo’s.

Joanne: Er zijn een hele hoop nummers die iedereen kent, ‘Maniac’, ‘What a Feeling’, ‘Gloria’, ‘I Lover Rock ’N Roll’.

Ben: Het is gewoon massaplezier. Als je een deel van de massa bent en wil genieten, en je wil massaplezier hebben, kom dan naar Flashdance!

Flashdance speelt nog tot en met 5 augustus in het Kursaal te Oostende. Meer informatie & tickets vind je op www.kursaaloostende.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier