Jelle Cleymans


Momenteel kan je in Theater Elckerlyc in Antwerpen kijken naar Aspe 2 – Het dodelijk jubileum. Net als twee jaar geleden los je samen met hoofdinspecteur Van In en inspecteur De Swaef een moordzaak op. De rol van Sam De Swaef wordt vertolkt door Jelle Cleymans. Musical Vibes sprak met hem na afloop van de première.

Er kan altijd iemand in het publiek zitten die iets geestigs roept

Aspe was een lange tijd een vaste waarde op televisie. Was je fan van het programma?

Ik heb regelmatig gekeken alleszins. Ik kijk gewoon over het algemeen graag naar crimi’s. En Herbert (Flack) is toch ook een fantastisch figuur om naar te kijken. Hij is één van onze theater- en televisiecoryfeeën en ik vind dat hij de rol van hoofdinspecteur Van In altijd met heel veel body en charme heeft gespeeld, zoals hij ook is in het echte leven eigenlijk. Dus ik heb altijd graag gekeken.

En nu mag je zijn sidekick spelen.

Fijn hé! Ik heb er al even van mogen proeven tijdens Aspe 1, toen ik Niels (Destadsbader) twee keer heb vervangen, en dat was heel gezellig. En deze keer heb ik alles van begin af aan meegemaakt en heb ik mee kunnen zoeken en puzzelen tijdens de repetities, wat heel leuk was. Het is gewoon tof om naast iemand als Herbert te mogen staan.

Ik vind dat Herbert de rol van hoofdinspecteur Van In altijd met heel veel body en charme heeft gespeeld, zoals hij ook is in het echte leven eigenlijk

Het concept is dat het publiek tijdens de voorstelling mee mag helpen zoeken naar de moordenaar. Verhoogt dat de spanning voor jullie op een bepaalde manier?

Niet de spanning, maar je bent wel alerter omdat je nooit echt weet wat mensen gaan zeggen of roepen. Er kan altijd wel eens iemand tussen zitten die iets geestigs roept. Je kan deze voorstelling dan ook heel moeilijk op automatische piloot spelen, wat bij een ander stuk soms wel eens kan.

Mathias Vergels en jij hebben tijdens de voorbereiding ook even mogen proeven van het echte politieleven. Hoe was dat?

Heel leuk. We mochten even mee op patrouille. Voor dit stuk was het misschien niet ongelooflijk belangrijk, maar toch. Je zit even tussen de echte politieagenten, waar we vooral veel mee hebben gepraat. We zijn dus wel wat wijzer geworden over de psyche van een politieagent.

Het is absoluut geen opgave om dit stuk te spelen, zeker niet met zo’n leuke groep mensen

En nu start er weer een hele reeks voorstellingen. Niet alleen in Theater Elckerlyc, maar op verschillende plaatsen in Vlaanderen. Kijk je uit naar de tour?

Ja, zeker! We hebben het nu goed afgetrapt en hebben een goeie première achter de rug. Voor dit type voorstelling hadden we geen betere première kunnen spelen. Het publiek was ook heel dankbaar. Het is gewoon heel leuk om te doen. Het is absoluut geen opgave om dit stuk te spelen, zeker niet met zo’n leuke groep mensen. We passen goed samen. Het is zalig om soms vier of vijf keer in de week met hen deze voorstelling te mogen doen.

Voor tickets en meer informatie over Aspe 2 – Het dodelijk jubileum kan je terecht op www.hetdodelijkjubileum.be.

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Wendy de Noier