De Roze Ridder


“Kunnen we ook niet eens een stuk spelen?”
vroegen verschillende ouders van de musical kinderen van het Gentse WWM! Na enkele jaren dromen is het er van gekomen. Vijftien mensen, vrijwel met een blanco acteursverleden, repeteerden vijf maanden op De Roze Ridder. Dit ‘Middeleeuws’ blijspel brengt geen ingewikkeld verhaal. Twee ridders vechten voor een mooie jonkvrouw. De setting en ontknoping maken het echter tot een hele leuke komedie.

Top amateurisme

Het lokale toneelgezelschap heeft dit jaar duchtig geoefend op De Roze Ridder. Door allerlei omstandigheden werden de repetities echter niet altijd optimaal afgewerkt. Maar niet getreurd, ze gaan volledig voor de première vandaag. Terwijl iedereen zich voorbereidt en de laatste details in orde brengt, is er een grote afwezige: de voorzitter! Een première beginnen zonder hem, dat bestaat toch niet. De technieker van de zaal heeft geen oren naar deze vertraging en dwingt het gezelschap al te beginnen. Hiermee start een zeer aparte première waar het amateurisme tot de top wordt gedreven.

Het stuk bevat alle soorten van humor. Visueel en verbaal in al zijn vormen

Een bende gemotiveerde, maar druk bezette en totaal onervaren mensen een toneelstuk laten neerzetten. Dat was de enorme uitdaging voor het team van WWM! Het resultaat mag gezien worden. Van zenuwen is nagenoeg niets te merken bij de première van De Roze Ridder. Natuurlijk zijn er foutjes, maar wie kan zeggen of het er echte zijn, of ze bij het stuk horen? Het stuk bevat alle soorten van humor. Visueel en verbaal in al zijn vormen. Met een knipoog worden ook parallellen naar het echte leven van acteurs en regisseurs gebruikt en deze doen de zaal telkens bulderen.

Je hebt veel ruimte om met je foutjes om te gaan en kan zodoende aandacht besteden aan de essentie: genieten!

De Roze Ridder is een geweldig stuk om als amateurgezelschap op te voeren. Je hebt veel ruimte om met je foutjes om te gaan en kan zodoende aandacht besteden aan de essentie: genieten! Deze vrolijke bende van WWM! doet dat dan ook zichtbaar. Ze laten het publiek met volle teugen mee genieten en een lachsalvo is nooit ver weg. Dit is waarlijk top-amateurisme. We Want More past hier meer dan ooit.

Meer informatie over We Want More! vzw vind je op www.wwmgent.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort