Jan zonder Vrees


Het is een moedige keuze om als jonge theatervereniging eigen producties te brengen.Na Blinker de musical brengt TeamJacques nu Jan zonder Vrees, opnieuw een zelf tot stand gebrachte musical met jong talent.

Evenwicht tussen kwetsbaarheid en spanning

De voorstelling neemt ons mee naar het Vlaanderen van 1410, dat gekweld wordt door een moerasmonster; Kludde. Enkel in Antwerpen hebben ze niets te vrezen, want daar woont Jan zonder vrees. Die dankt zijn naam aan het feit dat hij geen angst kent, opkomt voor de armen en strijdt voor rechtvaardigheid. Tot hij beslist om Vlaanderen te bevrijden van dat moerasmonster. Samen met de angsthaas Dokus begint hij aan een avontuur waarin hij meer vindt dan enkel een moerasmonster.

Deftig gecoördineerde gevecht scènes, vloeiende dialogen en een minimalistisch, maar ingenieus decor met draaischijf en een projectiescherm die goed benut worden zorgen dat deze musical capaciteit heeft

Het doek is nog niet opengegaan, maar we voelen de spanning al bij het binnenkomen van de zaal; de lichten knipperen vervaarlijk en we horen dreigende muziek. Maar ook na het openen van het doek blijft de spanning aanwezig. We zien een donker podium dat verlicht wordt door de lantaarns die de acteurs bij zich hebben, een goeie zet om te beginnen, want de zaal is doodstil en luistert aandachtig naar de angstige gezangen die ons moeten uitleggen hoe verschrikkelijk dat moerasmonster Kludde is. Jammer dat men daar niet volledig in slaagt, want het verhaal is soms nogal onduidelijk. Men kan ons niet bang genoeg krijgen voor Kludde waardoor de pointe van de voorstelling niet altijd erg duidelijk is.

Misschien ligt dat aan het feit dat het spel nogal braafjes blijft, de teksten zitten goed en er wordt vlot gespeeld, maar we missen de brutaliteit waar het verhaal om vraagt. Dat wordt ook doorgetrokken in de zang; mooie melodieën, maar de krachtige zang erbij nodig blijft afwezig. En dat is spijtig want de acteurs kunnen zich goed bewijzen in de breekbaarheid van bepaalde liedjes. Bij momenten zit alles goed en raakt de voorstelling enorm, op andere momenten ontbreekt de ruwheid waardoor het soms nogal ongeloofwaardig kan overkomen. Het kan een werkpunt zijn om de balans daarin te vinden, want dit verhaal heeft potentieel. De (aarzelende) staande ovatie van het publiek is dan ook niet geheel onverdiend. Deftig gecoördineerde gevecht scènes, vloeiende dialogen en een minimalistisch, maar ingenieus decor met draaischijf en een projectiescherm die goed benut worden zorgen dat deze musical capaciteit heeft.

TeamJacques kan zichzelf zeker op de kaart zetten; een nieuwe musical uit de grond stampen is zeker geen gemakkelijke opgave

TeamJacques kan zichzelf zeker op de kaart zetten; een nieuwe musical uit de grond stampen is zeker geen gemakkelijke opgave en ze doen dat echt niet slecht. Jan zonder Vrees heeft het in zich om een goede musical te zijn met het juiste evenwicht tussen kwetsbaarheid en spanning. Wie dat kan smaken, haast u naar de Stadsschouwburg van Brugge.

Meer informatie over TeamJacques vind je op www.teamjacques.be.

Door Vere Verheecke

Foto’s: Patrick Defort