In de Duinhalm

Verstrengingen of niet, de theaters zijn open! Ook het EWT in Deurne gaat op zijn gebruikelijke elan verder. Hun tweede productie van dit seizoen heet In de Duinhalm, een komedie van de hand van Jeroen Maes. Eentje die op zijn plaats is in het EWT.

Niet tegen te houden!

In de Duinhalm werd in 2016 al geschreven door Jeroen, maar dan in het West-Vlaams. Het EWT vroeg naar een Antwerpse vertaling en zorgde voor de sterkhouders van het charmante theatertje als cast. In de Duinhalm brengt ons naar de nieuwe Bed & Breakfast van Ronny (Marc Verbruggen) en Fabienne (Chris Mathieu) in De Haan aan zee. Op de openingsdag van hun Bed & Breakfast is er slechts één kamer geboekt door een Duitser (Door Van Boeckel). Wanneer er plots een recensente (Gerdy Swennen) opduikt, probeert Ronny zijn nieuwe zaak beter voor te doen dan die is en besluit hij zijn poetsvrouw Krista (Linda De Ridder) in te schakelen. De start van een aaneenschakeling van misverstanden.

Wie de pannen van het dak speelt, en daarmee ook de diva van de avond is, is Linda De Ridder

In de Duinhalm is een deurenkomedie zoals die in het EWT vaak succesvol zijn. Al heeft dit stuk een heel lange aanloop nodig om in het laatste halfuur pas echt ’total loss’ te gaan. Sterkhouder en hoofdrol Marc Verbruggen is een overtuigende zenuwachtige uitbater Ronny, maar komt in de slapstick humor soms iets tè gemaakt over. Ook Gerdy Swennen mist een beetje authenticiteit, maar maakt dat dan weer goed door haar maturiteit. Door Van Boeckel doet wat hij moet doen en speelt al jaren zeer standvastig. Het is misschien net door die klasse dat tegenspeelster Chris Mathieu soms wat wegzakt naast Door.

Wie de pannen van het dak speelt, en daarmee ook de diva van de avond is, is Linda De Ridder die, door haar rol als poetsvrouw Krista, heel het publiek op haar hand krijgt. Dat heeft vooral te maken met hoe dankbaar die rol geschreven is: een volkse vrouw die het complete repertoire ‘Franse Chansons’ op volstrekt hilarische wijze ten berde brengt met een lampenkap op haar hoofd, dat zorgt gewoon voor geschaterlach in de zaal.

In de Duinhalm is een deurenkomedie zoals die in het EWT vaak succesvol zijn

Het EWT theater doet met dit stuk verder op de manier waarop ze het al jaren doen. En dat doen ze goed. Zelfs een coronacrisis houdt hen niet tegen en dat alleen al verdient een diepe buiging.

In de Duinhalm is nog tot en met 19 december te zien in het EWT Theater in Deurne. Tickets & info via www.ewt.be.

Door Lien van Doorslaer

Foto’s: Goele Bormans