Come From Away

Theateralliantie en Medialane presenteren de musical Come From Away, een op waargebeurde feiten gebaseerd verhaal van liefde en verbinding in chaotische tijden van crisis.

Minder is meer, eenvoud die zorgt voor iedere juiste sfeer

Het verhaal speelt zich af in Gander, een dorp op het Canadese eiland Newfoundland met een 10.000 tal inwoners. De nabijgelegen luchthaven ontving 38 burgervliegtuigen tijdens operatie Yellow Ribbon als gevolg van de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Gedurende 4 dagen werden zo’n 7.000 gestrande passagiers en bemanningsleden opgevangen door de plaatselijke bevolking. Terwijl gedurende de eerste 28 uur niemand het vliegtuig mocht verlaten, deden de inwoners er alles aan om de reizigers het zo aangenaam mogelijk te maken. Nadat ze uiteindelijk van boord mochten gaan, werden ze met open armen ontvangen in dit kleine dorp dat plots bijna een verdubbeling kende in de populatie.

Op het podium staat niemand die teleurstelt, stuk voor stuk zijn het top artiesten waar de bevolking van Gander en haar tijdelijke extra inwoners fier op mogen zijn

Het decor oogt meteen warm met de houten constructie. Het orkest zit bovenaan verspreid op de berg en is, op de drummer na, heel de voorstelling prominent zichtbaar. Het is een plezier om deze geweldige muzikanten onder leiding van Rosite Van der Woude te zien spelen op hun folklore instrumenten. Een eerste blik op het statische decor doet vrezen voor een statische voorstelling, maar niets is minder waar. Door middel van houten kubussen worden verschillende omgevingen gecreëerd en met de verdiepingen van het decor krijg je een heel ruimtelijke beleving. Hier zijn geen toeters en bellen nodig, het is net die eenvoud en subtiliteit die zorgt voor een zeer passende sfeer die steeds juist zit. Less is more, minder is meer, wordt in deze voorstelling nog maar eens duidelijk. Ook de subtiele choreo die zo nauw samenhangt met een verfijnde regie werkt zo goed. De belichting die steeds de juiste sfeer creëert en de aandacht op de juiste acteur vestigt, geeft dit nog een extra dimensie. Complimenten voor het geluidsteam. Alles zit goed in balans en bij de pijlsnelle wissels van de ene acteur naar de andere, is het er telkens pal op wie er even moet uitkomen.

Het script voor Come From Away werd gemaakt op basis van heel wat verhalen van de lokale bevolking en de passagiers zo’n 10 jaar na de aanslagen. Het liefdesverhaal van Diane Grey en Nick Marson is één van de rode draden in deze musical. Het zijn Rosalie de Jong en Ad Knippels die deze twee reizigers alle eer aandoen met hun vertolking. Een ander verhaal dat de schrijvers aansprak, was dat van Beverley Bass, de eerste vrouwelijke gezagvoerder van American Airlines. Ook zij strandde met haar Boeing 777 in Gander op 11 september. Willemijn Verkaik is de geknipte vrouw voor deze rol die toch wel enig zangtechnisch niveau vereist. Alle acteurs spelen meerdere rollen dewelke door een subtiele kostuumverandering zeer duidelijk is. Op het podium staat niemand die teleurstelt, stuk voor stuk zijn het top artiesten waar de bevolking van Gander en haar tijdelijke extra inwoners fier op mogen zijn.

Een must see met alle nodige facetten voor een mooie avond

Hoewel gebeurtenissen in verband met de aanslagen van 11 september niet meteen voer lijken voor een ontspannen avondje, is deze musical een must see met alle nodige facetten voor een mooie avond. De muziek spreekt enorm aan, er zit een fantastisch orkest en een cast met enorme klasse. Het plaatje klopt helemaal en zit vol ontroering en humor. Verbinding en behulpzaamheid in tijden van crisis is vandaag de dag zo relevant.

Come From Away speelt nog tot en met 6 juni 2022 in de Nederlandse theaters. Voor meer informatie en tickets surf je naar: www.comefromawaydemusical.nl

Door Pieter Nieva

Foto’s: Roy Beusker & Annemieke van der Togt