Ik Spring Uit Een Vliegmachien

In het EWT te Deurne, zitten ze nu aan de derde komedie van het seizoen. Met Ik Spring Uit Een Vliegmachien zoeken ze daar hogere sferen op, samen met een handvol mensen dat doodsbang is om te vliegen. Iedereen kent wel zo’n persoon, stel je dan voor dat ze allemaal samenkomen.. Hilarische momenten gegarandeerd.

IJzersterke cast zorgt voor hilarische situaties

Marc en Mieke zijn een doodnormaal koppel uit het Antwerpse. Marc is vertegenwoordiger en ‘leeft’ op de autostrade. Wanneer ze op vakantie gaan, is het steevast met de caravan, want Marc begint al te zwemmen in het zweet bij het zien van een vliegtuig. Dus neemt Mieke hem mee op een cursus om die angst te overwinnen: “Vliegen met vertrouwen”. Wanneer de andere deelnemers toekomen, blijkt dat ze daar ook niet veel steun aan gaan hebben, om van de begeleidende psychiater nog maar te zwijgen! Terug naar de caravan of toch met het vliegtuig?

Naar goede gewoonte heeft het EWT weer een sterke cast met een leuk stuk op de planken gezet

Het decor is een kale, witte ruimte, een soort wachtkamer met twee vliegtuigzetels aan de zijkant. Het feit dat er maar twee deuren zijn, geeft dadelijk mee dat dit geen deurenkomedie met oneindig veel misverstanden zal zijn. Nee, dit stuk van de Brit John Godber, speelt op de psychologie van de karakters en hun interactie. Elk typetje heeft hier zijn eigen vreemde eigenschappen. Wanneer ze met elkaar praten, is dat meer langs elkaar heen praten.

Om dit soort script te doen werken, heb je een ijzersterke komische cast nodig, timing en attitude is hier alles. Laat dat nu effectief het geval zijn! Deze cast voelt en vult elkaar nagenoeg in perfectie aan, wat vooral tijdens het eerste deel tot hilarische situaties leidt. Het tweede deel heeft, door een andere invulling van de verhaallijn, een iets minder komisch gehalte, zonder afbreuk te doen aan het stuk. Je blijft wel een beetje hopen op een grotere climax dan degene die het script met zich meebrengt.

Het feit dat er maar twee deuren zijn, geeft dadelijk mee dat dit geen deurenkomedie met oneindig veel misverstanden zal zijn

Naar goede gewoonte heeft het EWT weer een sterke cast met een leuk stuk op de planken gezet. Ik Spring Uit Een Vliegmachien presenteert je een bende van potentiële vliegtuigpassagiers die je zeker niet op jouw vlucht wil zien. Al zou je er, net zoals zijzelf, achteraf waarschijnlijk wel eens goed mee kunnen lachen.

Ik Spring Uit Een Vliegmachien speelt nog tot en met 26 februari te Deurne. Meer informatie & tickets vind je op www.ewt.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Goele Bormans