De Gravin van Holland gepresenteerd

Tijdens de perspresentatie van afgelopen donderdag 19 januari hebben de initiatiefnemers van Theater Teylingen, Patrick de Ridder en Annemieke van der Ploeg, officieel bekend gemaakt dat zij de voorstelling De Gravin van Holland gaan brengen in het theater.

De première zal plaatsvinden op vrijdag 12 mei, waarna een reeks van 15 shows volgt. Bij de officiële bekendmaking werd de 14-koppige cast gepresenteerd. De ijzersterke hedendaagse muziek wordt gecomponeerd door niemand minder dan Giovanni Caminita, onder meer bekend als bassist en muzikaal leider bij Marco Borsato en als tv-kok bij 24Kitchen. Het creatieve team bestaat verder uit:

Patrick Norman de Ridder – script, regie en kostuumontwerp
Ronald Dirkmaat – lichtontwerp
Johan van der Zwan – geluidsontwerp
Luca Hoek – decorontwerp
Annemieke van der Ploeg – regie en zang

Theater Teylingen

Theater Teylingen is in 2016 uit passie en drive geboren. De organisatie is inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdig creatief platform. Er is geen winstoogmerk, uitsluitend de ambitie om mooie voorstellingen te creëren onder aansturing van professionals. Met tomeloze energie en creativiteit op alle vlakken zijn prachtige voorstellingen van hoog niveau gemaakt.

De Gravin van Holland

Jacoba van Beieren, de laatste gravin van Holland, is een iconische figuur in de vaderlandse geschiedenis. Een intrigerende persoonlijkheid over wie veel over geschreven is, zonder dat dit tot enorme bekendheid heeft geleid. De naam Jacoba van Beieren klinkt wel bekend, al is het maar omdat er straten naar haar vernoemd zijn en diverse plaatsen in ons land commercieel met haar aan de haal gaan. Maar wat weten wij nu eigenlijk echt van haar? Hoe beleefde zij haar turbulente ervaringen als vrouw in een mannenwereld? Niemand zal het met zekerheid kunnen zeggen, maar het is een feit dat zonder Jacoba de geschiedenis van ons land een heel andere wending had kunnen nemen. Theater Teylingen kruipt met deze unieke voorstelling in de huid van de gravin en brengt haar tot leven met de glans en het elan die haar toekomen.

Het verhaal

In een rauwe mannenwereld vol intriges en geweld wordt Jacoba van Beieren vaak voor moeilijke dilemma’s geplaatst. Degenen die zij het meest liefheeft, ontvallen haar in korte tijd op haar 16e. Als enige erfgenaam moet zij een omvangrijke nalatenschap verdedigen. Een spannende periode volgt, met haar oom, de bisschop van Luik, als haar grootste tegenstander. Velen wilden iets van haar, maar ging dat om haar geld of juist haar macht? Ondanks alle tegenslagen vindt zij uiteindelijk toch de liefde. Nog maar 35 jaar oud, sterft zij in de armen van Frank van Borssele. Helaas wordt haar laatste wens niet gehonoreerd. In dit theaterstuk wordt de rauwe wereld van toen niet uit de weg gegaan.

Data en tickets

De voorstelling is van 11 t/m 29 mei te bezoeken in Theater ’t Onderdak in Sassenheim. Tickets zijn te koop via degravinvanholland.nl of bel Eventim 0900-1353 (€ 0,60 p/m).