Iedereen Beroemd

Iedereen Beroemd is het nieuwste wapenfeit van Judas Theaterproducties. De muzikale remake van de Oscarwaardige gelijknamige film is een Vlaams pareltje. Een musical met een hart en nog eens goede muziek ook. 

Musical met een hart

Voor wie het verhaal niet kent: Marva Vereecken (Joke Emmers) doet, onder invloed van haar ouders (Sven De Ridder en Nele Goossens) mee aan plaatselijke soundmixshow in de hoop om ooit ontdekt te worden. Helaas is Marva niet geboren als een natuurtalent en vader Jean vindt dat het anders moet. Hij schrijft een eigen nummer voor zijn dochter en ontvoert Debbie (Ianthe Tavernier), de bekendste zangeres van het moment, om zo diens manager onder druk te zetten om van dat nummer een volwaardige song te maken. Een absurd verhaal in een wondermooie, grappige musical.

Goede humoristische timing en ontzettend aanstekelijke muziek

Om in het soundmix gegeven te komen, start de musical met een heus voorprogramma waarin ensembleleden Lauren De Ruyck, Charlotte Suijs, Rosanne Pits en Lynn Vercauteren het beste van zichzelf geven in totaal foute uitvoeringen van Sandra Kim, Liliane Saint Pierre en Isabelle A. Peter Thyssen kan zich hier alvast volledig laten gaan als Elvis Presley, maar het beste moet dan nog komen.

In een musical met de naam Iedereen Beroemd, waar de grootste verhaallijn de hoop van normale mensen is om beroemd te worden, is het best passend dat de castleden zeker niet allemaal de grootste zangers zijn. De volledige familie Vereecken (De Ridder, Goossens en Emmers) zijn niet de grootste zangers, maar winnen het in interpretatie van het nummer. Geen valse noot te horen, maar het verschil met de ‘geschoolde’ musicalacteurs is duidelijk te horen. Ianthe Tavernier blaast het dak eraf met het singlenummer ‘Vuur’ en Peter Thyssen kan zich volledig en overtuigend overgeven aan zijn solo als manager zoals alleen Thyssen dat kan. Ook alle lof voor zijn kameleonisme. Geef hem een andere pruik en andere kleren en hij is gewoon iemand anders.

Frank Van Laecke en team maakten er ook scenografisch een pareltje van

Steven Colombeen staat als MC eindelijk op de plaats waar hij hoort te staan, vooraan in de spotlight. De rol van Master of Ceremony en geweten is hem op het lijf geschreven. Heerlijk om hem bezig te zien. Ei zo na zouden we Bert Verbeke nog vergeten. Dat zou zonde zijn natuurlijk. Als beste vriend Willy van vader Jean, zien we Bert vooral bezig in het eerste deel. Hoewel zijn hoogtepunt, letterlijk, in het tweede deel zit. De juiste man op de juiste plaats.

Frank Van Laecke en team maakten er ook scenografisch een pareltje van. Veel licht, maar liefst twee showtrappen en evenveel draaischijven. Het summum was toch de halve wagen die op het einde van het eerste deel het podium wordt opgereden.

Iedereen Beroemd is een grappige, hartverwarmende en herkenbare musical

Iedereen Beroemd is een grappige, hartverwarmende en herkenbare musical. Goede humoristische timing en ontzettend aanstekelijke muziek. Wedden dat u op het einde van de voorstelling al neuriënd buiten gaat? ‘Lucky Manuelo’, het titelnummer van de musical, gaat over iemand die zijn dromen achterna gaat. Judas Theaterproducties deed dat ook en maakte iets moois. Als u nog geen tickets heeft, zou ik ze toch maar gaan bestellen. Dit mag je niet missen.

Iedereen Beroemd is tot en met 17 maart te zien in Theater Elckerlyc en gaat daarna op tournee. Meer informatie & tickets vind je op www.judas.be.

Door Lien Van Doorslaer

Foto’s: Wendy de Noier