Herneming 40-45

Sinds 12 oktober wordt er weer ten strijde getrokken in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. Bijna drie jaar na de eerste première van Spektakel Musical 40-45, werd op 16 oktober 2021 de ‘nieuwe lichting’ aan pers en publiek voorgesteld. Maar liefst vier hoofdrollen kregen nieuwe gezichten en die kregen, zoals het hoort, een première om te schitteren. Althans, dat was het plan.

Nieuw bloed, zelfde kracht

Slecht drie van de vier acteurs konden effectief spelen. Ella Leyers, die de rol van Marie de Bruycker moest gaan vertolken, gaf helaas verstek door ziekte. Oude getrouwe Line Ellegiers ging daarom in haar plaats op. Dat deed geen afbreuk aan de nieuwe wind die door hoofdcast en het ensemble blaast. Want wie 40-45 voor Corona al zag, kan niet ontkennen dat er heel wat geschoven is in deze nieuwe run. Zo zijn Lucas van den Eynde en Jo De Meyere niet meer te zien als respectievelijk Emiel Segers en mijnheer Leon. Ook Laura Tesoro, Nathalie Meskens, James Cooke en Clara Cleymans duiken voorlopig niet meer op door andere verplichtingen. Studio 100 vond alvast waardige opvolgers.

Studio 100 vond alvast waardige opvolgers

Zo draaft Ludo Hoogmartens op als vader Emiel Segers. Het grote publiek zal hem vooral kennen als rechterhand van inspecteur Pieter Van In uit de voormalige VTM-serie Aspe maar musical minnend Vlaanderen had hem misschien ook al zien opduiken als vader Scholiers in Daens de voorbije maanden. Dat Hoogmartens geen doorgewinterde musicalacteur is, valt wel op. Op zijn spel is niets aan te merken, maar qua zang is Hoogmartens geen ‘hoogvlieger’. In een interview met onze redactie laat hij weten dat hij geen noten kan lezen en de instructies van de dirigent niet altijd begrijpt. Extra begeleiding was dus nodig en toon houden dat lukt Ludo ondertussen wel, maar qua timing loopt het, alvast op de premièreavond, nog niet altijd op rolletjes.

Wie ook doorschuift van Daens naar 40-45 is Ianthe Tavernier. Na haar hoofdrol daar als Nette Scholiers, weet heel Vlaanderen dat Ianthe een zware rol kan dragen. Toen de rol van Sarah Liebman vrij kwam, twijfelde ze dus geen seconde. En ook deze rol zet ze met verve neer. Zangtechnisch is er opnieuw niks op aan te merken en de chemie tussen haar en tegenspeler Michiel De Meyer (Louis Segers) zit wederom, net zoals bij Daens, perfect.

De castwissels houden een productie als deze fris en interessant om steeds weer opnieuw te herbeleven

Wie voor het eerst opduikt in het Studio 100 Pop-Up Theater is Ruben Van Keer (met aanstekelijke rollende r). De rasechte musicalacteur speelde jaren in Londen, maar vindt het de laatste jaren in eigen land ook weer goed vertoeven. Studio 100 zag hem bezig in de musical Mozart en vond met hem een nieuwe Staf Segers. En terecht, want Ruben speelt de rol met bravoure. Een stem als een klok en bakken ervaring, meer heeft iemand niet nodig om de rol van ‘slechte’ broer Staf op zich te nemen. Van Keer heeft het allemaal.

En zo is de oorlog in Puurs weer begonnen. Hetzelfde verhaal, maar nieuw bloed. Dat houdt een productie als deze fris en interessant om steeds weer opnieuw te herbeleven.

4045 is nog tot en met 21 november te zien in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. Tickets & meer informatie vind je op 40-45.live.

Door Lien Van Doorslaer

Foto’s: Wendy de Noier