Ganesha, een perfecte God

Na 2011 brengt Judas TheaterProducties opnieuw de musical Ganesha: een perfecte God. De musical is een mooie, nieuwe versie van de eerdere die ons terug doet smaken naar meer musicals, zeker na het voorbije jaar.

Volmaakte voorstelling

Ganesha, een perfecte God gaat over twee vriendinnen die een reis doorheen India maken. Hoewel ze eerdere reizen hebben gemaakt en al langer bevriend zijn, wordt het door deze reis duidelijk dat mensen elkaar nooit volledig kennen, zo ook deze twee. Door India komen ze zowel in confrontatie te staan tegenover elkaar, als tegenover zichzelf en hun verleden. De God Ganesha begeleidt hen doorheen hun reis en leidt hen door de wendingen en raadgevingen die India kan bieden.

De sobere constructie is een goede keuze, aangezien de focus zo bij de acteurs blijft en er niet meer nodig is om dit verhaal te vertellen

Het decor bestaat uit een tweedelig scherm waarop bepaalde beelden worden geprojecteerd enerzijds, en anderzijds wordt er gebruik gemaakt van twee blokken die tal van functies hebben door ze te draaien en te keren. Deze sobere constructie is een goede keuze, aangezien de focus zo bij de acteurs blijft en er niet meer nodig is om dit verhaal te vertellen. Door gebruik te maken van verschillende lichtschakeringen en deze af te stemmen naargelang de scène, zorgt dit voor de perfecte sfeer. De muziek van de musical wordt begeleid door live muzikanten, wat zeker voor een meerwaarde zorgt. De acteurs krijgen hierdoor meer tijd om pauzes en nadrukken te leggen op bepaalde passages. Door de begeleiding van de muzikanten, krijgen de acteurs tevens de kans om zich écht in te leven.

Goele De Raedt, die de rol van Margriet vertolkt, zet een mooie prestatie neer. Ze speelt Margriet op een hilarische manier, wat enorm wordt gesmaakt door het publiek: Goele zorgt ervoor dat zij zich geen enkel moment vervelen. Haar komische touch en herkenbare ergernissen, maken dit personage compleet. Daarnaast zingt ze zowel alleen als in samenzang zeer goed. Ook haar emoties en haar inleving zorgen ervoor dat ze haar personage mooi vertolkt.

De vier acteurs konden niet beter gecast zijn

Naast Goele staat Kirsten Cools. Zij speelt de vriendin van Margriet: Karin. De manier waarop ze Karin vertolkt, zorgt ervoor dat heel de zaal van haar houdt. Haar liefelijkheid en zorgzaamheid zorgt voor een leuk contrast met de rol van Margriet. Karin, die haar zoon verloren heeft, breekt meermaals op het podium door haar verdriet. Kirsten leeft zich zodanig goed in, dat het publiek meegaat in het verdriet, door sommigen zelfs letterlijk. Deze rol maakt duidelijk dat Kirsten een mooi pallet aan acteertalenten heeft.

Pieter Van Keymeulen staat op het podium als Ganesha. Deze mysterieuze rol zet hij zowel speel- als zangwijs op een mooie en mysterieuze wijze neer. Zijn mooie stemkleur past perfect bij zijn personage, maar speelsgewijs is hij soms moeilijk te verstaan doordat hij nogal snel praat. Dit valt voor in het begin en na de pauze van de voorstelling, maar naarmate de voorstelling vordert vormt dit geen probleem meer.

Ganesha, een perfecte God is de beste manier waarop Judas TheaterProducties kon terugkeren na de pandemie

Ten slotte wordt deze voorstelling een geheel door Wanne Synnave. Hij speelt verschillende rollen in de musical, maar die van Wouter blijft het meeste bij. Doordat hij het verdriet en de woede goed plaatst, begrijpt het publiek wat deze jongeman heeft meegemaakt en waarom hij eerst wrok koestert voor zijn moeder. Zijn muzieklijnen zijn enorm mooi, zeker wanneer hij in duet gaat met zijn moeder Karin. Doordat Wanne wat langer haar heeft, valt dit soms voor zijn gezicht. Dit zorgt ervoor dat, wanneer hij niet volledig in het licht staat, zijn mimiek verloren gaat doordat dit niet zichtbaar is voor het publiek. Dit is jammer, aangezien Wanne een enorm mooie uitstraling heeft op het podium.

Ganesha, een perfecte God is de beste manier waarop Judas TheaterProducties kon terugkeren na de pandemie. Door dit mysterieuze verhaal te vertellen, kunnen mensen ook even terugkeren tot zichzelf om over hun eigen leven te reflecteren. De vier acteurs konden niet beter gecast zijn en het decor, belichting en de live muziek maken deze voorstelling helemaal af.

Ganesha, een perfecte God speelt nog tot en met 7 november in de Rode Zaal van het Fakkeltheater te Antwerpen. Tickets en info vind je op www.judas.be .

Door Amber Degeest

Foto’s: Wendy de Noier