Heel Holland lacht

Lust, liefde, bedrog en taart. Dit zijn slechts enkele van de vele woorden om de nieuwe voorstelling Heel Holland lacht, te beschrijven. Theater van de Klucht brengt ook dit jaar weer een klucht gevuld met heerlijke humor en lekker veel leed vermaak. Hoewel het verhaal niet heel diepgaand is, loop je gegarandeerd de zaal uit met een lach op je gezicht.

Geheim recept

Bij een klucht is het verhaal meestal niet het belangrijkste. Ook bij deze voorstelling is het verhaal niet geweldig. We zien we Sabine Beens als een vrouw in een niet zo heel gelukkig huwelijk met haar man die zo af en toe bij klust als clown, gespeeld door Arijan van Bavel. Ondanks haar ongelukkige huwelijk houdt ze vast aan een droom, namelijk het openen van een eigen tea room in haar garage. Met de komst van een louche oude bekende, gespeeld door Onno Innemee, komen de verhoudingen steeds meer op scherp te staan en komt de droom van een eigen tea room ernstig in gevaar.

Hoewel de humor niet heel hoogdravend is zorgt het komische spel van de gehele cast, met in het bijzonder Sabine Beens, er voor dat de gehele zaal op meerdere momenten tijdens de voorstelling bijna op de grond ligt van het lachen

De voorstelling speelt zich af in een standaard woonhuis, in een standaard stad in Nederland. Het toneel is in drie verschillende leefruimten verdeeld. Door deze simpele driedeling blijft het verhaal overzichtelijk ondanks dat er een georganiseerde chaos ontstaat op het toneel. Zoals wel vaker bij een klucht worden verschillende decorstukken vaak gebruikt voor wisselende dingen. Achter elk luikje of deurtje wat de acteurs openen komt een nieuwe, en vaak hilarische, verrassing tevoorschijn.

Na een gekke inleiding komt het stuk een beetje sloom op gang. Het verhaal is heel onduidelijk en erg onoverzichtelijk. Rond de climax voor de pauze begint het eindelijk een duidelijke vorm en richting te krijgen, waardoor niet alleen de grapjes beter aankomen maar ook het acteren van de cast sterker wordt. Na de pauze is het, tot aan het eind, een grote gekte en een georganiseerde, overzichtelijke chaos. Door meer duidelijkheid in het verhaal aan te brengen krijgen alle acteurs de kans om kwaliteiten en sterke kanten te laten zien. De ster van de tweede akte is Saskia Egtberts. In meerdere kleinere rollen laat ze zien dat ze verschillende uiterste kan spelen. Net zoals voorgaande jaren tijdens een productie van theater van de klucht, zorgt het einde er voor dat er bij het publiek tranen over de wangen lopen van het lachen.

Met Heel Holland lacht laat theater van de klucht wederom zien dat ze het geheime recept tot een geslaagd avondje uit kennen

Hoewel de humor niet heel hoogdravend is zorgt het komische spel van de gehele cast, met in het bijzonder Sabine Beens, er voor dat de gehele zaal op meerdere momenten tijdens de voorstelling bijna op de grond ligt van het lachen. Ondanks de geweldige cast staat of valt de klucht met de reacties uit het publiek. Gelukkig zat dat tijdens de première avond wel snor. Een aantal reacties uit het publiek er zelfs voor hebben gezorgd dat de acteurs uit hun concentratie vielen en de vierde wand moesten doorbreken. Dit tot grote hilariteit van niet alleen het publiek, maar ook andere castleden.

Met Heel Holland lacht laat theater van de klucht wederom zien dat ze het geheime recept tot een geslaagd avondje uit kennen. Hoewel er hier en daar soms wel nog wat gesleuteld kan worden aan het script doet deze voorstelling niet onder aan producties uit eerdere jaren. Deze klucht reist, net als voorgaande jaren, door heel Nederland heen en is tot eind April te zien bij een theater in de buurt. Voor kaarten, boek via de website van een van de theaters.

www.theatervandeklucht.nl

Door Thimo Meuldijk