Gerrie van der Klei

Tijdens de 19e editie van het Musical Awards Gala mocht Anastasia meerdere prijzen in ontvangst nemen. Gerrie van der Klei, die in deze musical Keizerin-Moeder speelt, mocht de award voor beste vrouwelijke bijrol in ontvangst nemen. Tijdens de nominatie lunch vertelde ze over haar rol en over haar nominatie, niet wetend dat ze deze ruim een maand later ook zou gaan winnen.

Mensen moeten blijven geloven in sprookjes

“De rol die ik speel is echt heerlijk om te spelen. Ondanks dat het een emotioneel heel zware rol is en ik af en toe 8 keer per week op het toneel sta, geniet ik er elke keer weer een beetje meer van. Om dan ook nog genomineerd te worden voor zo’n rol is echt heel fijn. Natuurlijk gun je iedereen deze award, omdat alle genomineerden in mijn categorie het echt verdienen, maar ik ben wel een beetje gespannen over of ik de award ook ga winnen.” 

“Het mooiste aan deze nominatie vind ik eigenlijk dat we met bijna de hele cast van Anastasia genomineerd zijn in een specifieke categorie. Als je niet genomineerd bent is dat een beetje gênant en zielig vind ik eigenlijk, maar ik snap ook heel goed dat niet iedereen genomineerd kan worden.

Als ik nu jong zou zijn zou ik het net als ieder ander zwaar hebben met de concurrentie. In mijn tijd waren er nog geen opleidingen voor musicaltheater

Toen ik jong was en begon aan mijn carrière waren er nog geen musical awards. Ik was een van de allereerste genomineerde voor een musical award. Voor die tijd heb ik al 30 jaar op het toneel gestaan zonder een award te ontvangen. Dan was eigenlijk de grootste prijs het hebben van goede recensies en volle zalen. Uiteindelijk is er in de tijd vrij weinig veranderd, want recensies zijn nog steeds van belang, maar vooral volle zalen zijn voor mij veel belangrijker dan een musical award. Als ik nu jong zou zijn zou ik het net als ieder ander zwaar hebben met de concurrentie. In mijn tijd waren er nog geen opleidingen voor musicaltheater. Je moest jezelf maar redden met lessen. Tegenwoordig zijn er zo veel meer kansen voor jonge mensen. Daar staat tegen over dat er ook veel meer jonge mensen zijn die deze kant kiezen.

De keizerin-moeder gaat in de voorstelling door hele diepe dalen, maar kent ook hoge toppen. Ze begint als een hele lieve oma en tussen het begin en einde zit een hele nare verbitterde vrouw. Het is een prachtig sprookje. Gebaseerd op een hoop feiten, maar uiteindelijk toch een sprookje. Mensen moeten blijven geloven in sprookjes.”

Gerrie van der Klei speelt nog elke avond de rol van keizerin-moeder in het Scheveningse Circustheater. Voor kaarten, bezoek de officiële website van stage entertainment. www.stage-entertainment.nl.

Door Thimo Meuldijk

Foto’s: Wendy de Noier