Hans Peter Janssens

Vanaf april 2023 zal Hans Peter Janssens in Nederland te zien zijn als titelrol in de musical Sweeney Todd. Daarom stelde Musical Vibes hem enkele vragen.

Balans tussen een komisch en luguber verhaal

Je speelt vanaf april de titelrol in de musical Sweeney Todd. Kan je even kort vertellen waar het verhaal over gaat?

Barbier Benjamin Barker keert onder de schuilnaam Sweeney Todd terug naar Londen nadat hij onterecht is veroordeeld door rechter Turpin en 15 jaar in de gevangenis heeft gezeten. Van zijn voormalige huurbazin Mrs. Lovett verneemt hij dat zijn echtgenote, die hij al die jaren heeft moeten missen, zichzelf heeft vergiftigd nadat ze verkracht is geweest door rechter Turpin. Ontroostbaar door dit nieuws zweert hij wraak. Niet alleen op de rechter, maar op alle inwoners van Londen. Zijn vroegere professie als barbier en de taartwinkel van Mrs. Lovett spelen hierin een belangrijke rol: hij vermoordt zijn klanten en zij verwerkt de lichamen in pasteitjes die gretig aftrek vinden.

Het lijkt nogal een luguber verhaal. Toch speelde je deze musical ook reeds in Vlaanderen. Wat blijft je zo aanspreken?

Ik speel sowieso graag donkere rollen, omdat het meestal de kans geeft om meerdere lagen aan te brengen in het uitwerken van een personage. Daarnaast is het de muzikaliteit van het stuk die me zo aanspreekt: het blijft één van de mooiste musicals die Sondheim heeft geschreven. Voor mij persoonlijk is het een grote meerwaarde dat ik met Simone Kleinsma, een icoon in Nederland, op het podium zal staan.

Met deze cast en met Frank Van Laecke als regisseur denk ik dat we de middelen hebben om er een unieke voorstelling van te maken

Je haalde het net aan: je mag samen met Simone Kleinsma op het podium staan, die Mrs. Lovett zal vertolken. Kijk je hier naar uit?

Ik ben heel enthousiast om dit verhaal samen met Simone te brengen. Ik heb het al gebracht met An Lauwereins en dat was reeds een prachtige samenwerking. Nu mag ik het spelen met de Queen of musical in Nederland. Het zal een heel nieuwe wisselwerking zijn. Acteren is reageren, dus dat is elke keer op een andere manier. Ik ben heel nieuwsgierig hoe dat gaat klikken.

De muziek van Steven Sondheim is prachtig, maar zeker niet evident. Zal je deze muziek opnieuw moeten studeren?

Als je iets gestudeerd hebt, dan ken je dat. Het is een voordeel dat ik de muziek ken, maar het is muzikaal niet zo makkelijk. Ik zal er zeker wel evenveel tijd aan besteden dan dat ik een paar jaar geleden heb gedaan. Het kan dan wel moeilijke muziek zijn, maar dat maakt het des te leuker: het is qua muzikaliteit veel interessanter dan een mainstream musical.

De samenwerking tussen Simone en mij zal voor vuurwerk moeten zorgen

Heb je een favoriete scène?

Er zijn er zoveel. Ik hou vooral van de komische scènes die ik met Mrs. Lovett speel. Aan de andere kant speelt er bij die komische scènes vaak een luguber kantje mee. Ik vind het daarom ook steeds leuk om die balans te vinden.

Nog een laatste vraag: waarom moet iedereen naar deze versie van Sweeney Todd komen kijken?

Ze moéten niks, maar Sweeney Todd is een parel wat Sondheim betreft. Met deze cast en met Frank Van Laecke als regisseur denk ik dat we de middelen hebben om er een unieke voorstelling van te maken. Wat mij betreft kijk ik enorm uit naar de samenwerking met Simone en al de andere castleden. Ik heb veel vertrouwen in Frank Van Laecke en hij gaat zeker verrassende wendingen nemen. De samenwerking tussen Simone en mij zal voor vuurwerk moeten zorgen.

Sweeney Todd is vanaf april 2023 te zien in DeLaMar in Amsterdam en het Nieuw Luxor Theater in Rotterdam. Meer info en tickets vind je op www.delamar.nl

Door Amber Degeest

Foto: Studio MINSK & Bas Losekoot