Genaaid

Iedereen komt zo wel eens een etablissement binnen waar je je meteen op je gemak voelt, geniet van de gezelligheid, en van de mensen die er vertoeven. Waar je graag terugkomt en na het afscheid steeds met een grote glimlach huiswaarts keert. Het EWT-Theater in Deurne is zo’n etablissement. Een opdracht is hier al lang geen opdracht meer en ook, op de première van hun seizoensafsluiter Genaaid, is het weer een schot in de roos. Een sublieme cast in regie van Jeroen Maes neemt u in een razend tempo mee in een schitterende boulevardkomedie. Genieten dus..

Iedereen wordt genaaid

Dokter Moulineaux komt na een uit de hand gelopen avondje stappen pas de ochtend nadien thuis. Dat hij daarbij een afspraakje met zijn patiënte/minnares heeft gemist is één zaak, dat zijn vrouw hem betrapt op zijn ‘vroege’ thuiskomst een andere. Het onwaarschijnlijke verhaal dat hij daarbij verzint om zich uit zijn benarde situatie te redden brengt hem nog meer in de problemen. Vooral als zijn schoonmoeder op het toneel verschijnt om orde op zaken te stellen gaan de poppen aan het dansen.

Een hilarisch stuk, met onverwachte wendingen, een indrukwekkende deurenchoreografie en grappige spitsvondigheden

In het milieu van de ‘bourgeoisie’, de betere sociale klasse in de negentiende eeuw, was geen leugentje en wat bochtenwerk te veel om de schone schijn binnen het huwelijk hoog te houden. De misverstanden, de grappige situaties en persoonsverwisselingen die daardoor tot stand kwamen worden hier op een schitterende manier op scène gebracht. Dat, in mooie kostuums eigen aan die tijd, en in een tot in de details afgewerkt decor die het zelfs toelaat om op een recordtijd een decorwissel toe te laten. Kostuum- en decorploeg verdienen hiermee toch wel wat extra pluimen op hun hoed.

De cast is van de bovenste plank en speelt indrukwekkend. Tekstinterpretatie, timing en mimiek zijn voor hen blijkbaar een tweede natuur en dat moet een zege zijn voor een regisseur. Regisseur Jeroen Maes heeft trouwens zijn reputatie terug eer aangedaan met deze productie, wat hij zelf ‘een spetterend feestje’ noemt, in zijn gewaardeerde stijl op scène te zetten. Een hilarisch stuk, met onverwachte wendingen, een indrukwekkende deurenchoreografie en grappige spitsvondigheden. De afsluitende knipoog naar 2018 is de kers op de taart.

Kostuum- en decorploeg verdienen hiermee toch wel wat extra pluimen op hun hoed

Iedereen wordt hier genaaid, maar zeker niet het publiek. Een aanrader.

Genaaid is nog te zien tot 24 juni in het EWT-Theater te Deurne. Tickets & meer informatie vind je via www.ewt.be

Door Jean-Paul De Corte

Foto’s: Mon Huysmans