Gaslicht

Met Gaslicht brengt Loge10 Producties een tweede opeenvolgende thriller op de scène van het Fakkeltheater. Een genre dat zeker gesmaakt wordt door het Vlaamse publiek en waar hopelijk nog meer stukken van te vinden zijn.

Leuke avond theater

Gaslicht neemt je mee naar het huis van de Manninghams, een op het eerste zicht doodgewoon kinderloos koppel in het Engeland van Upstairs, Downstairs. Ware het niet dat Jack (Bert Cosemans) al gauw zijn echtgenote Bella (Nathalie Wijnants) de schuld van vele zaken lijkt te geven. Hij verwijt haar omzeggens van krankzinnig te zijn en zij gaat grotendeels mee in zijn verhaal. Van kamermeisje Nancy (Daphne Paelinck) hoeft Bella alvast geen hulp te verwachten. Kokkin Elizabeth (Marijke Hofkens) biedt nog een luisterend oor, maar kan verder niet veel betekenen. Dan komt een politieman, Detective Rough (Eric Goris) aanbellen in het kader van een onderzoek. Bella begint terug heel helder te zien. Of net niet?

Loge10 weet als de beste om je visueel helemaal terug te brengen naar de juiste periode. Decor, kostuums, vertaling en geluidseffecten zijn in de sfeer van de 19de eeuw. Er is aan kleine details, zoals het geluid van de gaslampen en de typische secretaire gedacht. Ook de belichting werkt prima ten dienste van de sfeer op elk moment.

Het stuk zelf zit goed in elkaar, al is het ‘gaslighten’ van Bella te subtiel, te snel voorbij. Jack mag gerust de druk op Nancy nog wat langer en zwaarder opvoeren. De rollen van Nancy en Elizabeth hebben iets te weinig om handen om hun personages echt relevant te maken. De pauze komt de spanning niet ten goede en het tweede deel duurt te kort om terug volledig in de flow te komen. Maar dit kan de pret niet bederven, Gaslicht is een goede thriller.

Eric Goris heeft een rol die op zijn lijf geschreven is. Detective Rough moet bijna een voorvader van de sjofele TV-detective Colombo zijn. Heel oppervlakkig en ongeïnteresseerd op het eerste zicht, weet hij telkens de juiste antwoorden te bekomen. Bert Cosemans speelt een lekker smerige Manningham. Met de glimlach drijft hij Bella naar de waanzin terwijl hij zelf profiteert van de diensten van Nancy. Nathalie Wijnants speelt een goede Bella, al volgt haar mimiek niet altijd de woorden tekst die ze brengt. Een werkpuntje. De twee huisbedienden worden solide neergezet door beide dames, niets aan te merken op hun prestatie.

Gaslicht komt soms heel herkenbaar over en wordt door het Loge10 team overtuigend op scène gezet. Hier en daar zijn er enkele kantjes die nog sterker mogen, maar dit kan gedurende de speelperiode vanzelfsprekend nog komen. Voor eenieder die graag thrillers ziet, is dit een leuke avond theater!

Meer info & tickets via www.loge10.be

Door Patrick Defort

Foto: Patrick Defort