Gareth Gates


In de UK is een nieuwe tour van Footloose The Musical begonnen. Deze maakt een klein uitstapje naar het Kursaal van Oostende in juli/augustus. Een van de blikvangers in deze versie is Gareth Gates. Hij werd bekend in het Verenigd Koninkrijk met zijn tweede plaats in Pop Idol. Musical Vibes had een gesprek met hem.

Dynamische show

Welke rol speel je in Footloose?

Ik speel Willard Hewitt. Hij is een cowboy die niet kan dansen. Wat perfect is voor mij, want ik ben niet de beste danser die er is (lacht). Uiteindelijk leert hij wel dansen. Het is fantastische show, heel energiek. Op het einde is iedereen aan het dansen, aan het zingen en van de muziek aan het genieten. De voorstelling is gebaseerd op de originele film van 1984, wat tegenwoordig al een klassieker is. Iedereen heeft er op zijn minst al van gehoord. We hebben geprobeerd de show zo dicht mogelijk bij de film te houden zodat de fans ervan deze versie op scène ook wel kunnen smaken.

Wat is voor jou het moeilijkste in je rol?

Dat is waarschijnlijk toch dat dansen (lacht). Ik heb op vele vlakken moeten bijleren voor deze rol, want ik had nog nooit voor de komische noot gezorgd. Nu moet ik dat voor de eerste keer doen. Het is heel leuk, maar het zoekt mijn limieten als acteur op, iets waar ik altijd naar uitkijk. De show is eigenlijk best grappig en ik zorg voor bijna alle lachmomenten, zalig toch!

Het is toch wel een beetje een gekkenwerk. De technische zijde ervan is grotendeels hard werken

Wat is voor je het leukste aan deze show?

Halverwege de eerste acte wordt ik gestripped tot een gouden shortje. Dat is altijd een prachtig moment. We krijgen dan meestal een hele goeie reactie van het publiek en het betekent dat ik goed op mijn lichaam moet letten. Dat is ook altijd positief.

Hoe moeilijk is het technisch?

De show is heel indrukwekkend. Alle acteurs op de scène spelen ook alle instrumenten naast het zingen, acteren en dansen. Het is toch wel een beetje een gekkenwerk. De technische zijde ervan is grotendeels hard werken. Want op het ene moment ben je aan het spelen, daarna speel je op een ander instrument en dan moet je het vorige aan iemand anders doorgeven en zelf gaan acteren. Echt gekkenwerk. Het decor zelf bevat veel van de instrumenten. De keyboards hebben zo hun vaste plekje. Het geeft wel een bijzondere dynamiek aan de show en ik ben heel blij om er deel van uit te maken.

Hoe lang hebben jullie er voor gerepeteerd?

Ik heb de show vorig seizoen al meegespeeld. Nadien was er een pauze van zes maanden en twee weken geleden zijn we terug begonnen. De nieuwe castleden hebben zo’n zes weken gerepeteerd.

We moeten de regels van de samenleving volgen, maar als je een droom en een verlangen hebt, moet je die toch proberen te volgen

Waar trekt de tour allemaal naartoe?

Nu doen we het Verenigd Koninkrijk en België. Waarschijnlijk gaat de show op het einde van het jaar nog naar Azië. Ik ben niet zeker dat ik daar mee naartoe zal trekken. Misschien wel, maar ik moet de knoop nog doorhakken. Ik heb als zanger al veel getourd in Azië. In die hoedanigheid is het is daar een gigantische markt voor mij. Maar ik heb al zoveel getourd gedurende zo’n zestien jaar. Het is heel leuk, je ziet verschillende plaatsen en ik ben nu ongeveer al overal geweest. Maar nu ik vader ben geworden, ik heb een dochtertje, wil ik liever niet te lang weg zijn uit de UK. We zien nog wel.

Wat is de boodschap van Footloose?

De show gaat over vrij zijn. Akkoord, we moeten de regels van de samenleving volgen, maar als je een droom en een verlangen hebt, moet je die toch proberen te volgen. Soms moeten daarvoor de beperkingen opgelegd door de mensen rondom je verbroken worden. Ik denk dat dat de onderliggende boodschap van deze musical is.

Footloose The Musical speelt van 26 juli tot en met 6 augustus 2017 in het Kursaal Oostende. Meer informatie & tickets vind je op footloosebelgie.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier