Frozen

Een magische, wervelende en spectaculaire musical is vanaf nu in het AFAS Circustheater te Scheveningen te zien: Disney’s Frozen brengt eindelijk het koninkrijk van Arendelle naar Nederland. Een ijzersterke cast, ongelooflijk mooie toneelbeelden, herkenbare én nieuwe liedjes in een goede Nederlandse vertaling en een vleugje magie maken Frozen een betoverende en onvergetelijke ervaring voor volwassenen en families met kinderen vanaf 6 jaar.

Frozen laat je niet los en niet gaan; een wervelende musical

Centraal in het verhaal van Frozen staat de relatie tussen twee zussen Elsa en Anna. Twee prinsessen in het fictieve Arendelle. De inwoners weten niets van de magische kracht van Elsa, die mensen en dingen kan bevriezen, zonder daar controle over te hebben. Elsa’s angst voor haar magische kracht neemt toe, wanneer ze haar zus per ongeluk verwondt. En naarmate de jaren verstrijken en Elsa’s kroning tot koningin van Arendelle dichterbij komt, vreest ze dat de inwoners haar magische krachten ontdekken en bang worden voor haar. Wanneer Elsa na een ruzie met Anna vlucht, beseft ze niet dat ze per ongeluk haar krachten heeft ingezet om Arendelle in een eeuwige winter achter te laten. Wat volgt is een avontuurlijke zoektocht vol ontmoetingen, strijd om het koningschap en uiteindelijk de ontdekking dat er slechts één oplossing is die Elsa’s magie teniet kan doen: een daad van ware liefde.

De rol van Elsa lijkt Vajèn van den Bosch op het lijf geschreven

Vajèn van den Bosch speelt de glansrijke rol van Elsa, de ijskoningin. Dit doet zij met verve; haar stem is loepzuiver, krachtig en soms ook precies zacht en ingetogen genoeg. De rol lijkt haar op het lijf geschreven. Dit geldt tevens voor de fantastische Nienke Latten als Anna. Het gemak waarmee zij het speelse, energieke, brutale en vastberaden meisje speelt en zingt is wonderbaarlijk. De chemie tussen de zussen lijkt wel pure magie, evenals de samenzang en hun solo’s. Ook voor de heerlijk spelende Naidjim Severina als Kristoff, Steven Roox als de grappige, goed getimede, vrolijk makende sneeuwpop Olaf, sterke danser en zanger Tristan van der Lingen als Hans en hilarische Jorge Verkroost als Graaf van Wesseland zijn glansrollen weggelegd. Werkelijk niemand laat een steekje vallen.

Speciale aandacht moet ook uitgaan naar het uitmuntende poppenspel van Mathijs Pater en Nicholas Allan Li als rendier Sven. Een fysiek zware uitdaging in een ongelooflijk mooi gemaakt pak waarin de speler weinig tot niets kan zien. Het is een ontzettend krachtige cast, ondersteund door een goed ensemble welke in alle disciplines binnen musical uitblinkt; van koorzang tot tap, dansen op een ouderwets bal tot het spelen van donkere wezens met lichtjes als ogen. De jonge Anna (bij de première Aysia-Mae Wijnaldum) en Elsa (Jenia Pekar), hebben voor een kinderrol veel te doen, met name de kleine Anna die een ongelooflijke energie laat zien, waarbij ze haar zang en dans én spel volledig onder controle heeft. Ook de jonge Anna speelt en zingt sterk en zuiver.

Het toneelbeeld is een van de meest indrukwekkende binnen het theater

Het toneelbeeld is een van de meest indrukwekkende binnen het theater; het decor is inventief met prachtstukken ijs, bruggen, deuren en bedden, een perfect uitgevoerd lichtplan. De projecties zijn zo helder en kloppend binnen het decor dat het moeilijk te onderscheiden is wat er nou op beeld is en wat zich in de theaterruimte bevindt. De stills en slow-motion momenten én het vleugje magie. Het is een feest voor de ogen en het brein.

De scenes volgen niet de volgorde zoals in de film, maar hebben hun eigen ritme en hier en daar zijn er scenes toegevoegd die het stuk veel meer diepgang en gevoel meegeven. Die verdieping zorgt voor een iets langere voorstelling en kan voor jonge kinderen, onder de 6 jaar, wellicht iets te lang duren. Er zijn nieuwe liedjes toegevoegd die ontzettend waardevol en prachtig zijn. Met name ‘Monster’ en ‘Jou Verliezen’ zijn pareltjes. De sterke, kloppende vertaling van Erik van Muiswinkel, Hanneke van Bogget en Hilde de Mildt is zeker een van de musicalvertalingen die niet stoort.

Een betoverende en onvergetelijke ervaring

Frozen gaat over loslaten, zusterliefde, een beetje eigenwijs zijn en niet het traditionele happy ending te verplichten in sprookjes; al loopt het zeker goed af. Het is een musical die niet enkel luchtig vermaak biedt maar ook humor, verdriet, en verdieping laat zien binnen een wervelende, magische en werkelijk spectaculair goede setting.

Frozen is exclusief te zien in het AFAS Circustheater Scheveningen. Meer informatie & tickets vind je op www.frozendemusical.nl

Door: Annemarijn Clement

Foto’s: Wendy de Noier